Barcelona sancionarà els pisos turístics il·legals amb fins a 600.000 euros

L'Ajuntament de Barcelona impulsa un pla de xoc de 20 mesures contra els pisos turístics il·legals | Crea un equip de visualitzadors i un altre que rastreja webs que en detecten 20 en 15 dies | Airbnb critica el pla per ser una "regulació arcaica" i Apartur demana permetre'n més de legals

Redacció/Europa Press
28 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:34h

Dos dels visualitzadors de Barcelona que intercepten pisos turístics il·legals. Foto: ACN


L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat un pla de xoc amb 20 mesures per combatre els pisos turístics il·legals, el qual inclou reforçar el cos d'inspectors i augmentar les sancions fins a 600.000 euros, han explicat aquest dimarts en roda de premsa la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz; la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i el de Turisme, Agustí Colom.

Sanz ha destacat que, segons la Llei de Turisme de Catalunya, imposaran sancions de fins a 600.000 euros a les plataformes reincidents, i ha assenyalat que han requerit a 20 d'aquestes intermediàries que deixin de publicitar pisos il·legals i que facilitin la informació sobre aquests a l'Ajuntament.

Després d'enviar-los cartes de requeriment, ha dit que sis portals han deixat d'anunciar pisos il·legals —han estat Booking, Aparteasy, Apartamentsbcn, Apartamentbarcelona, Insidebarcelona i Barcelona-home-, mentre que un ha enviat informació però no ha deixat de publicitar-los, cosa que tampoc han fet nou portals més, als quals s'ha incoat un expedient sancionador de fins a 30.000 euros.

Ha recordat que l'Ajuntament va sancionar el desembre les plataformes Airbnb i Homeaway amb multes de 60.000 euros cadascuna —30.000 per anunciar pisos il·legals i 30.000 per no col·laborar-, sancions que estan en fase de resolució i període de recurs. Després, si no retiren aquests anuncis, l'Ajuntament aplicarà la sanció de 600.000 euros, ha avisat Sanz.

Pel que fa a particulars, ha fet 17 requeriments a petites societats intermediàries; 31 a particulars que anunciaven més d'un pis, i 36 propietaris que publicitaven més d'un amb el mateix número del Registre de Turisme de Catalunya (RTC), als quals es podran aplicar sancions de 30.000 euros, xifra que l'Ajuntament revisarà a l'alça en els casos que consideri més "flagrants".

Sanz ha concretat que, des del 2015, l'Ajuntament ha fet 6.005 inspeccions; ha dictat 604 ordres de cessament de l'activitat, i existeixen 29 precintes en tràmit, mentre que el 2016 han deixat d'operar a causa de l'actuació municipal 38 habitatges d'ús turístic.

Ha detallat que han reforçat el cos central d'inspectors amb vuit persones més —arribant a les 20 que hi havia hagut anteriorment- i amb quatre més en els districtes, amb un total de 49, xifra que el govern d'Ada Colau té intenció de seguir augmentant: "Seguim treballant amb recursos humans per seguir incrementant noves places", després del qual Pin ha dit que es faran inspeccions nocturnes en casos reincidents.

Els veïns també poden aportar informació

Per facilitar la detecció d'aquests pisos il·legals i la seva inspecció, l'Ajuntament ha impulsat un equip de 20 visualitzadors, que comprovaran pisos a través de direccions en plataformes i entrevistaran a turistes —als quals demanaran còpies del contracte d'allotjament- i a veïns, perquè aportin informació sobre pisos allotjaments turístics il·legals.

A més, han posat en marxa un nou equip format per dos administratius i un lletrat que busquen pisos turístics il·legals en plataformes intermediàries, fet que, al costat dels visualitzadors, ha permès detectar en les dues últimes setmanes una vintena de pisos que suposadament operen de manera il·legal.

Sanz ha destacat que ara són objecte d'inspecció 500 pisos que van tenir la llicència per operar com allotjament turístic i ja no la tenen, i que també s'han revisat llicències per comprovar que la llicència i la propietat estiguin al mateix nom, requisit indispensable i pel que s'ha deixat sense llicència a 250 i s'està tramitant la retirada a altres 150.

L'Ajuntament enviarà una carta a tots els veïns de la ciutat per trobar "complicitat en els veïns" perquè facilitin informació al consistori si detecten pisos turístics il·legals, i ha recordat que va posar en marxa el desembre del 2014 un telèfon de queixes generades per aquests habitatges d'ús turístic, que ha rebut unes 4.000 queixes sobre uns 3.000 establiments.

Crítiques d'Airbnb, Apartur, CiU i PP

Airbnb ha lamentat que l'Ajuntament promogui una "regulació arcaica" que protegeix les empreses i no deixa espai per als particulars, després que hagi avisat que sancionarà amb fins a 600.000 euros les plataformes reincidents que no retirin els anuncis de pisos turístics irregulars. La plataforma ha defensat que "el home sharing permet que els beneficis del turisme s'estenguin més enllà de les zones tradicionals" i que arribin als ciutadans, a les famílies i als comerços de barri.

Apartur agrupa 210 empreses que concentren 7.000 dels 9.600 pisos turístics legals. El seu president, Enrique Alcántara, ha explicat a NacióDigital que donen suport a qualsevol mesura en contra dels il·legals, però vaticina que el pla "no funcionarà del tot", ja que considera que cal acompanyar-ho amb l'aixecament del veto a nous pisos turístics legals. Ha matisat que no volen barra lliure, però creu si no s'atén la demanda d'estades en aquests allotjaments, els turistes buscaran alternatives als apartaments il·legals.

La regidora de CiU Sònia Recasens ha valorat el govern municipal com a "incompetent per lluitar contra els allotjaments turístics il·legals". Per ella, el govern Colau no ha presentat "cap idea nova i se sustenta en el bonisme" en la lluita contra els allotjaments il·legals. El líder del PP, Alberto Fernández Díaz, ha acusat l'alcaldessa, Ada Colau, de "perpetuar" els habitatges d'ús turístic il·legals, i veu el pla de xoc insuficient.
 

Pla de xoc de Barcelona contra els pisos turístics il·legals

Arxivat a