Tretze detinguts per un sobrecost de 82 milions de l'AVE a Barcelona

Operació de la Guàrdia Civil per haver inflat presumptament les factures a les obres de l'estació de la Sagrera | Una quinzena de registres, entre les quals les seus d'Adif a Barcelona i Madrid

La Guàrdia Civil a l'exterior de la seu d'Adif
La Guàrdia Civil a l'exterior de la seu d'Adif | Europa Press
Redacció
28 de juny del 2016
Actualitzat a les 21:16h
La Guàrdia Civil ha realitzat una operació aquest dimarts al matí per un presumpte sobrecost de 82 milions d'euros a les obres de l'AVE a la Sagrera. El cos policial ha detingut un total de 13 persones —empleats d'Adif i d'empreses contractistes- i s'han registrant una quinzena de registres, entre les quals les seus de Madrid i Barcelona de l'empresa estatal —els escorcolls en aquestes dues han acabat passades les sis de la tarda-. 

La investigació es va iniciar el novembre del 2014 després de rebre una denúncia presentada pel president d'Adif en detectar "dobles mesuraments que reflectien diferències substancials entre l'obra certificada com a realitzada i la que en realitat s'hauria executat", segons fonts de la Fiscalia Anticorrupció. Concretament, la denúncia d'Adif feia referència a la construcció dels accessos a l'estació de la Sagrera, a l'estructura de l'estació i a la construcció de la plataforma de la línia d'alta velocitat en el sector de Sant Andreu el tram La Sagrera-Nus de la Trinitat. A més s'han practicat 15 registres de domicilis de Barcelona i Madrid.

La Fiscalia considera que en la trama no només hi han participat funcionaris directament relacionats amb les obres sinó també diferents empleats d'empreses privades col·laboradores i directius de les empres contractistes. En aquest sentit, el ministeri públic té "indicis sòlids" que el falsejament de les certificacions d'obres responia a la intenció d'afavorir indegudament a les empreses contractistes, que presumptament rebien d'aquesta manera ingressos molt superiors als que havien de rebre.

L'operació la dirigeix el jutjat d'instrucció 26 de Barcelona a partir d'una querella de la Fiscalia Anticorrupció, que va començar la investigació després de rebre la denúncia del president d'Adif. S'investiga el contracte de la construcció del traçat de l'AVE entre La Sagrera i el Nus de la Trinitat, que es va dividir en dos i es va adjudicar el 2008: un dels contractes es va encomanar a Isolux Corsán i l'altre al consorci integrat per Acciona Infraestructuras i Copcisa.

Obres aturades

El Ministeri de Foment va justificar fa uns dies l'aturada de les obres de l'estació de la Sagrera des de fa dos anys per presumptes irregularitats dels contractistes. El secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez Pomar, va explicar que a principis del 2014 van constatar l'existència de diferències entre el volum d'obra executada i el d'obra certificada, per la qual cosa es va encarregar una auditoria interna i una d'externa, fet que va motivar l'aturada dels treballs. Les auditories es van traslladar a la Fiscalia Anticorrupció el 2015, que ha provocat la investigació.

D'altra banda, fa pocs més de dos anys, al maig del 2014, la Guàrdia Civil va detenir una desena de persones per la seva presumpta implicació en malversació de fons en les obres de construcció en el tren d'alta velocitat en un tram de la mateixa zona, i en què s'hi van implicar membres d'Adif i de la constructora Corsan Corviam, ara integrada a Isolux Corsan. Aleshores, la Fiscalia Anticorrupció sospitava que s'hauria comès un frau de 6 milions d'euros.
Arxivat a