L'analista digital: anàlisi

El 21% dels menors catalans entra a les xarxes socials abans dels 10 anys

Instagram és la plataforma més popular entre el públic adolescent per davant de Facebook, YouTube o Snapchat | Un estudi demostra que el control dels pares sobre la vida digital dels adolescents no és excessivament intens

Instagram és la xarxa més popular entre els joves catalans | Adrià Costa
per Josep Lluís Micó, 28 de juny de 2016 a les 20:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 21,3% dels menors catalans ingressa en les xarxes socials abans dels 10 anys. Un altre 20% ho fa quan ja ha arribat a aquesta edat; un 16% s’hi apunta als 11; i un 21%, als 12. La resta s’hi incorpora més endavant. Això significa que la meitat dels nois de 12 anys residents al país freqüenten aquestes plataformes.
 

El context tecnològic i les tendències a escala internacional ajuden a entendre aquestes xifres. Ara per ara, un terç dels adolescents de Catalunya té un telèfon mòbil propi abans dels 12 anys, una edat que, per als experts, s’havia convertit en les últimes temporades en el mínim recomanable. De fet, un 12,4% dels menors disposa d’un d’aquests aparells quan encara no ha complert els 10.
 

Les dades provenen d’una recerca de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull), i finançada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat, en què s’especifica que el 95% d’aquests nois fa servir aquestes eines cada dia. En realitat, el 97% dels joves del territori es connecta a internet totes les jornades, sense excepció.
 

En aquest informe, elaborat a partir de gairebé 2.000 enquestes i entrevistes complementàries a responsables de centres educatius, s’indica igualment que 8 de cada 10 adolescents tenen ordinador (un 20%, abans dels 10 anys), i més de la meitat, tauleta tàctil. Entre els escolars que no en tenen, el 35% sí que la voldria, en especial, si és un iPad.
 

Com succeeix a les àrees del món més desenvolupades, un dels serveis en línia favorits d’aquest col·lectiu és el que presten els mitjans 2.0. Al Principat, Instagram és la més popular, amb un 78% de penetració. A continuació, hi apareixen Facebook (71%), Google+ (68%), YouTube (60%) i Snapchat (també amb un 60%). La proporció de nois presents a Twitter és inferior al 20%; quant a Pinterest, només 1 de cada 10 hi té un perfil actiu.
 
Els participants en aquesta investigació, amb edats compreses entre els 12 i els 18 anys, procedeixen de les quatre demarcacions catalanes, amb un repartiment simètric entre sexes. L’estudi demostra que el control dels pares sobre la vida digital dels adolescents no és excessivament intens. El 51% dels menors de 12 a 15 anys admet que gaudeix de llibertat i confiança per part de la seva família; en el cas dels joves de 16 a 18, la magnitud és del 72%.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

També hauries de llegir
Fa 339 setmanes

Els joves fugen dels pares a Snapchat

Fa 348 setmanes

Instagram se centra en els vídeos

Participació