Berga vota sota la mirada de l'estelada, que es manté onejant a l'Ajuntament

Els berguedans assisteixen als col·legis electorals a comptagotes i sense pressa | L'equip de govern no retira l'estelada del consistori, malgrat que l'alcaldessa està sent investigada per delicte electoral

Estelada a l'Ajuntament de Berga durant el dia de les eleccions
Estelada a l'Ajuntament de Berga durant el dia de les eleccions | Aida Morales.
26 de juny del 2016
Actualitzat a la 13:04h
A Berga res ha canviat, excepte el temps, respecte de les darreres eleccions al Congrés i al Senat espanyols que es van fer el passat 20 de desembre. Els ciutadans acudeixen a votar de manera automàtica, sobretot la franja d'edat més alta, mentre que els joves ho deixen en un segon pla, aprofitant la tarda, o ni això per fer-ho. 

La ciutat no viu el clima electoral que es notava en anteriors comicis municipals o al Parlament, i els comentaris ciutadans van en la línia dels que durant la campanya s'han pogut sentir arreu de Catalunya. Els berguedans també estan cansats, voten, els que ho fan, per inèrcia i responsabilitat, però apunten, sobretot, que esperen no haver d'arribar a unes terceres eleccions. 

Com és habitual, els més petits acompanyen els pares que, amb la desil·lusió de no poder votar, els deixen dipositar el sobre a les urnes. Una estampa que es repeteix, però invertida, entre aquells fills que acosten pares i sogres amb bastó o cadira de rodes als col·legis. I és que el Berguedà és una comarca altament envellida, on la població de més de 65 anys supera el 23% del total, segons dades de l'Idescat del 2014.

Els col·legis electorals, però, estan tranquils, segons han explicat a NacióDigital, sense cues ni una gran quantitat de vots. Si res no canvia, doncs, potser la temuda abstenció sí que es podria fer notar.
 

Ajuntament de Berga amb l'estelada durant el dia de les eleccions. Foto: Aida Morales.

 
Però Berga segueix igual. De fet, i malgrat no ser local electoral, al balcó de l'Ajuntament oneja, com sempre, la bandera estelada. Un fet destacable en aquestes eleccions, ja que l'alcaldessa, Montse Venturós, està investigada per delicte electoral, després de negar-se a treure la bandera del consistori en les passades eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre, així com en les generals del 20 de desembre. 

Poques variacions

A la capital del Berguedà no s'esperen grans canvis, ni tampoc a la comarca, pel que fa als resultats. Amb un govern netament independentista, els partits sobiranistes acostumen a guanyar de golejada. En les darreres eleccions al Congrés, Democràcia i Llibertat i ERC van aconseguir més de 4.600 vots dels 7.700 que es van dipositar a les urnes. La resta es va repartir en vuit partits més, d'entre els quals va sorprendre En Comú Podem, que amb més de 1.000 vots, es va situar com a tercera força política a la ciutat

En aquests comicis, doncs, la sorpresa podria venir per un repunt d'alguna de les dues formacions independentistes, les que han realitzat més actes de campanya a la comarca, sobretot en el cas de CDC, tot i que també es podria donar una nova sorpresa de la mà del partit de Pablo Iglesias. I com arreu de Catalunya, també s'haurà de prestar atenció a l'abstenció, tant per la desafecció política i cansament, com per la coincidència amb un pont de Sant Joan que, en el cas del Berguedà, ha deixat els carrers deserts en busca de la brisa marina.
 

Una dona gran votant en un col·legi electoral de Berga. Foto: Aida Morales.