L'escàndol de Fernández Díaz encercla Rajoy

Els mitjans espanyols es llancen contra el líder del PP després d’un dia de silenci | El desànim s'estén en els rengles del Partit Popular

Mariano Rajoy, aparentment tranquil, aquest dimecres a Sóller
Mariano Rajoy, aparentment tranquil, aquest dimecres a Sóller | Flickr PP
22 de juny del 2016
Actualitzat el 23 de juny a les 8:16h
El cap de llista d’Units Podem per Barcelona, Xavier Domènech, ha comparat el cas Antifrau amb el Watergate, l’escàndol de gravacions i espionatge que es va endur tot un president dels EUA, Richard Nixon. El cert és que el Fernándezgate amenaça de convertir els darrers dies de la campanya electoral en un calvari pel Partit Popular, que ja comença a acusar el desgast de l’afer.

Després del silenci informatiu en els principals mitjans espanyols, la gravetat del cas Antifrau ha acabat imposant-se i l’escàndol finalment ha saltat als grans titulars. Que les coses anaven malament per Mariano Rajoy ho ha evidenciat aquest matí l’entrevista de Carlos Alsina al president del govern espanyol a Onda Cero, que ha preguntat sobre l’afer només començar el programa. Les respostes de Rajoy no han ajudat a afermar la posició del líder del PP: “Jo no sabia qui era el cap de l’Oficina Antifrau ni que existia aquest càrrec”. La pregunta d’Alsina sobre si el seu govern havia utilitzat filtracions per atacar l’adversari –que ha negat Rajoy de forma vehement però desganada- ha suposat una inflexió en el tractament mediàtic del tema per part de la premsa espanyola.   

De no parlar-ne, els principals mitjans han passat a obiri les seves portades amb l’escàndol. Al diari “El País”, Iñaki Gabilondo parla d’un cas propi de “Pepe Gotera y Otilio i ataca sense embuts el govern del PP. Joaquín Prieto, al mateix rotatiu, qualifica l’escàndol com a “inadmissible”. El Mundoobre reconeixent que “Les gravacions al ministre de l’Interior rebenten la campanya”.

El Español es pregunta sobre les diverses hipòtesis de filtradors i denuncia que TVE ha censurat les gravacions, parlant tan sols d’“intercanvi d’informació” entre Fernández i De Alfonso. Libertad digital, digital de Federico Jiménez Losantos, afí a la dreta dura del PP, titulava aquesta tarda en portada “Las gravacions de Fernández Díaz trenquen la campanya de Rajoy i el PP entra en crisi”.
 
Pànic a Génova
 

Després d’unes primeres hores d’incertesa, en les quals es va creure que es podia circumscriure l’efecte de l’escàndol a Catalunya, el tema se’ls està anant de les mans al Partit Popular. Segons els mitjans espanyols, el desànim i la preocupació estan fent niu a Génova. Aquesta tarda, un dirigent del PP assegurava que creuen que a aquestes alçades, pocs votants del partit deixaran de votar-los per aquest assumpte. Però alhora admeten que el ressò del cas pot motivar l’electorat contrari i generar un fenomen que, sense comparar-se al que va ser l’11-M, els pugui ser demolidor.