Carme Riera guanya el Premi BBVA Sant Joan amb «Les darreres paraules»

L'autora esdevé la segona autora en aconseguir els cinc premis més valuosos de la literatura catalana, juntament amb el també mallorquí Baltasar Porcel | El guardó és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes, amb un premi de 35.000 euros

Carme Riera, aquest dilluns a la seu del BBVA a Plaça Catalunya
Carme Riera, aquest dilluns a la seu del BBVA a Plaça Catalunya | Esteve Plantada
20 de juny del 2016
Actualitzat el 15 de setembre a la 13:15h
Carme Riera és la guanyadora del 36è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana gràcies a una novel·la que ficciona la vida de l'Arxiduc Lluís Salvador d'Habsburg, una de les figures claus per entendre l'explosió turística de Mallorca –"suposa un abans i un després", tal com ha afirmat l'autora– i un dels noms més admirats de la història de l'illa, sobretot per la passió que va mostrar per incidir i entendre un ric paisatge humà i per la vocació d'explicar-ne les bondats que la convertien en un indret de privilegi.
 
Amb el premi, Riera esdevé la segona autora, juntament amb Baltasar Porcel, en aconseguir els cinc premis més valuosos de la literatura catalana: Prudenci Bertrana, Ramon Llull, Josep Pla, Sant Jordi i Sant Joan. La novel·la, presentada a concurs amb el títol Vaig ser un espia, s'ha imposat entre els 34 originals presentats, quatre dels quals van passar a la consideració final del jurat, essent el manuscrit de Riera el guanyador "per unanimitat".
 
Les darreres confessions d'una figura apassionant

Un manuscrit retrobat permet a l'autora entrar en detalls desconeguts de la vida de l'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria (Florència, 1847- Txèquia, 1915), un personatge apassionant que va establir un lligam vital extraordinària amb l'illa de Mallorca. El resultat en són unes memòries dictades des del llit de mort que serveixen a Riera per teixir "un descàrrec de consciència del protagonista". La idea de la novel·la, com la pròpia autora explica, va sorgir amb intensitat després de treballar, al llarg de l'any 2015, en una exposició a Mallorca sobre la figura de l'Arxiduc.

 

L'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria

Lluís Salvador d'Habsburg Lorena va ser fill de Leopold II de la Toscana i de Maria Antonieta de Borbó i cosí de l'emperador Francesc Josep, així com també de la seva dona Elisabeth, la famosa emperadriu Sissí. Un teixit familiar i sentimental que també és part de la matèria primera de Les darreres paraules, entesa com una ficció "molt atenta a la història" i que intentarà esbrinar alguns dels aspectes més foscos de la biografia de l'Arxiduc, com per exemple la vinculació amb l'espionatge o el pes d'una vida sexual "important i misteriosa".
 
Una manera d'estimar Mallorca

L'obra també posarà de relleu la seva vinculació amb una manera d'estimar l'illa. "L'Arxiduc propicia un turisme ben entès, ordenat i serè", tot al contrari que l'actual desgavell, exemplificat amb els "excessos de Magaluf", per exemple. "Ara, Mallorca és una illa devastada, al contrari de tot el que ell va intentar", subratlla, resignada, l'autora. "La novel·la tracta de justificar tota una vida", ha reblat Riera, amb la intenció de fer més conegut aquest personatge cabdal a l'illa i pràcticament desconegut a Catalunya.
 
El jurat del 36è Premi BBVA Sant Joan de novel·la compta enguany amb la guanyadora de la darrera edició, Najat El Hachmi, i també amb Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. El premi, instituït per Caixa Sabadell l'any 1981, és convocat per la Fundació Antigues Caixes catalanes i el Grup BBVA. El llibre serà editat, tal com és habitual, per Edicions 62 i sortirà a la venda el dia 31 d'agost. Carme Riera ha estat recentment guardonada amb el Premi Nacional espanyol de les Lletres 2015.
 

Carme Riera, Premi BBVA Sant Joan de novel·la 2016 Foto: Esteve Plantada