La crisi dels refugiats, en xifres

​El nombre de desplaçats ha crescut un 54% en cinc anys i suma la xifra més alta des de la Segona Guerra Mundial | Cap país europeu es troba entre els deu primers que més persones refugiades acullen | Les ONG exigeixen la retirada de l’acord entre Turquia i la Unió Europea

Mapa dels països que acullen més refugiats
Mapa dels països que acullen més refugiats | Cristina Garde
20 de juny del 2016
Actualitzat el 21 de juny a les 19:40h

Refugiats a Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia. Foto: Sergi Cámara


Hi ha 65,3 milions de persones desplaçades al món que fugen de la guerra o de les persecucions segons l’informe que ACNUR ha publicat avui en motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades. Així, el nombre de desplaçats al món ha augmentat en cinc anys, des del 2011, un 54% i suma la xifra més alta i preocupant des de la Segona Guerra Mundial. Cap país europeu es troba entre els deu primers que més acullen. De fet, la Unió Europea acull menys d’una quarta part dels refugiats, segons dades d’ACNUR. Per això, unes 10.000 persones van manifestar-se ahir al centre de Barcelona amb el lema "Obriu fronteres. Volem acollir!".

Segons les xifres de l’informe, més de la meitat dels desplaçats són menors de 18 anys i gairebé la meitat, un 47%, són dones. D’aquests 65,3 milions de desplaçats, 40,8 milions de persones pateixen desplaçaments dins de les fronteres del propi país. A més, 21,3 milions fugen a d’altres països i 3,2 són sol·licitants d’asil. ACNUR calcula que del total de refugiats, 12,4 milions van fugir aquest 2015. I d’on fugen? Més de la meitat dels desplaçats marxen de Síria, Afganistan, Somàlia, Sudan del Sud i Sudan. Un 89% d'aquestes persones van a parar als països veïns. Turquia, Pakistan, Líban, Iran i Etiòpia són els països que més refugiats acullen. Cap país europeu es troba entre els deu primers. Tampoc hi són entre els que més peticions d’asil tramiten. En concret, la Unió Europea només accepta el 4,7% de les peticions i l’estat espanyol es troba a la cua d’Europa en acceptacions d’asil. 
 
LA CRISI DELS REFUGIATS AL MÓN, EN XIFRES
 
Protesta contra les polítiques migratòries de la UE
 
“La política migratòria de la UE està vulnerant els drets i la dignitat de les persones”, alerta Oxfam Intermón a través d'onze mesures urgents. Denuncien, com també ho fa la Creu Roja, que “l’acord UE-Turquia promou la deportació de persones”. També alerten que la Unió Europea està fent servir l’Ajut Oficial al Desenvolupament perquè alguns països africans controlin els fluxos migratoris i els refugiats no arribin a Europea. “Desvirtuen la finalitat original dels ajuts, que és lluitar contra la pobresa”, alerta el responsable d’incidència humanitària de l’entitat, Paula Sant Pedro, que acusa els estats membres “donar l’esquena als que més ajuda necessiten i d’obrir la veda perquè altres governs facin el mateix”.
 
Per aquest motiu, han iniciat una recollida de signatures que entregaran a la cimera mundial que se celebra al setembre i que reclama la protecció de les persones que fugen de la guerra i la persecució política. La iniciativa se suma a la protesta de Metges Sense Fronteres, que divendres passat va renunciar a tots els fons europeus i dels estats membres. Al Parlament i al govern espanyol reclamen que augmentin les partides d’ajuts a 150 milions d’euros en ajuts, que assegurin les vies legals per a les persones que arriben i que “compleixen les seves obligacions” i frenin les deportacions.

La Creu Roja triplica l'atenció als refugiats
 
Creu Roja Catalunya ha recordat que ha atès el triple de persones refugiades més que l’any passat. La xifra ha augmentat, denuncien, de les 503 persones a les 975. Només el primer semestre del 2016, ja han atès 600 persones més, per la qual cosa esperen tornar a triplicar el nombre de persones que han rebut ajuts. Per poder fer front a totes les persones que demanen asil, han hagut d'augmentar la seva acció humanitària internacional.
Arxivat a