«Pujol», retrat d'un mite caigut

Jordi Casanovas prepara un "biopic" teatral de ficció sobre l'expresident que seguirà l'estructura de "Ciutadà Kane" | L'obra s'estrenarà el 2017 i retratarà la Catalunya dels darrers 80 anys a través d'una figura "èpica i tràgica"

L'actor David Bagés serà l'expresident Jordi Pujol
L'actor David Bagés serà l'expresident Jordi Pujol | David Ruano
17 de juny del 2016
Actualitzat a les 22:44h
Cap altra figura com Jordi Pujol i Soley representa, en tota la seva magnitud, les condicions per ser el protagonista d'una tragèdia èpica digna dels grans referents teatrals. L'expresident de Catalunya, que va exercir el poder dirigint la Generalitat durant 23 anys, ha estat un far per a molta gent de generacions diverses i sempre ha estat rodejat d'una aura messiànica que exaltava els seguidors més acèrrims i que, al mateix temps, repulsava enèrgicament els seus detractors. I, finalment, també ha estat un mite caigut.

El punt culminant del "drama" se situa el 25 de juliol de 2013, quan Pujol confessa l'existència d'una fortuna sense declarar a Andorra. Aquell anunci sepulta un mite que mai havia conegut terme mig, amb aduladors i detractors, amb llums i ombres, amb una vida on hi ha èxit professional i polític, però també caigudes, passant per la lluita antifranquista, la presó i un lideratge especialment carismàtic. El retrat d'una de les grans icones referencials de la Catalunya recent arribarà als escenaris el 2017 gràcies al dramaturg i director Jordi Casanovas (Vilafranca del Penedès, 1978), autor de la magnífica trilogia formada per Una història catalana, Pàtria i Vilafranca.

David Bagés, el Pujol de Casanovas

L'estrena de Pujol és prevista per la propera diada de Sant Jordi a l'Atrium de Viladecans, amb David Bagés caracteritzat com a l'expresident i amb Manel Barceló, Marta Angelat, Lluïsa Castell, Anna Ycobalzeta, David Vert, Georgina Latre, Àurea Màrquez i Manuel Veiga al repartiment. L'obra es troba actualment en fase de producció i serà un "drama èpic i polític en clau biogràfica" que repassarà la trajectòria professional i la vida del polític a través de diverses persones claus, en una estructura narrativa inspirada en la cèlebre Ciutadà Kane, d'Orson Welles. Pujol farà temporada al Teatre Tívoli.

Els "testimonis" que ajudaran a completar aquest retrat ficcionat seran la germana de l'expresident, la secretària, un company de partit i el secretari de presidència i arrencarà just en el moment de la mort del polític, on dirà "Joana", el seu "Rosebud" particular. Amb aquesta nova obra, Casanovas seguirà explorant les possibilitats dramàtiques que li ofereixen els fets de la realitat i els teixits que estableixen amb la ficció. Pujol compartirà l'essència d'obres com Pàtria o Ruz-Bárcenas, que es valien de material absolutament verídic i tangible per ordir una trama propera al documental.

Jordi Casanovas és una de les figures indefugibles de la dramatúrgia catalana actual, reconegut amb premis com al creador emergent del diari El Mundo (2013), el Premi Ciutat de Barcelona de Teatre (2012), Premi Butaca al millor text teatral per Una història catalana, o el Premi de la crítica Serra D'or al millor text teatral. Fundador de la sala FlyHard de Barcelona, creador del Torneig de Dramatúrgia Catalana de Temporada Alta, en els propers mesos veurà com set produccions seves es poden tastar en ciutats com Washington DC, Nova York, Roma, Mèxic DF o Madrid.
 

El dramaturg Jordi Casanovas, autor del «biopic» sobre Pujol. Foto: David Ruano

Arxivat a