USTEC demana la dimissió de la consellera d'Ensenyament

Els sindicats denuncien que no es podran contractar 880 professionals i que l'escola inclusiva no gaudirà de cap millora | El departament afirma que la pròrroga dels pressupostos els impedeix desplegar els ajuts, però garanteix més beques menjador i professorat | L'Ajuntament de Barcelona exigeix que "reculi aquesta decisió unilateral"

16 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:30h
El sindicat majoritari a l’educació pública, USTEC, demana la dimissió de la consellera del Departament d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, després que anunciés que no es desplegaran les millores previstes en centres de màxima complexitat i per a l’escola inclusiva, que donen suport als alumnes més desafavorits o amb problemes d’integració. Això suposa, denuncien des del sindicat, que no es contractaran 540 dotacions de professorat. Per això, els directors de centres educatius han dit prou i aquesta tarda convoquen una manifestació davant del Parlament.

 
Els sindicats se sumen a la convocatòria i van més enllà. Mentre que USTEC acusa la consellera en un dur comunicat de “mentir premeditadament”, el secretari general d’Educació de CCOO, Manel Pulido, assegura a NacióDigital que “l’educació s’ha convertit en l’hostatge de l’aritmètica parlamentaria”. “Ens han volgut manipular fent-nos creure que la pròrroga dels pressupostos obligava a fer aquestes retallades. Retallar en un escenari en què hem estalviat no és admissible. No sabem si Ruiz ho fa per incompetència o mala fe”, ha explicat el portaveu d’USTEC, Ramon Font, en declaracions a NacióDigital.
 
Des del Departament d’Ensenyament, però, asseguren que s'està intentant esgarrapar algun increment del pressupost per poder “desplegar el màxim de mesures previstes”, però que la pròrroga dels pressupostos els impedeix disposar dels 211 milions d’euros que anaven destinats a l’Educació. També expliquen des de la conselleria que, malgrat no poder desplegar els ajuts, sí que garanteixen 22.000 beques menjador més amb el 50% de subvenció, i entre 1.000 i 2.000 més subvencionades al 100%. A més, asseguren, s’ampliaran les plantilles de professors a la Secundària amb 700 persones per poder fer front a l’augment del nombre d’alumnes.
 
No es podran incorporar 880 professionals
 
Tanmateix, tant USTEC com els directors de centres educatius asseguren que la manca dels recursos previstos per a l’escola inclusiva se suma també l’aturada de la contractació de 340 persones que havien de reduir el nombre d’hores lectives del professorat més gran de 55 anys. També, expliquen, no es podran pagar les nòmines del personal que se substitueix al juliol. 

“Volen compensar la retallada de 880 dotacions amb l’increment de la contractació a la Secundària, però una cosa no té a veure amb l’altra”, argumenta Font. Alhora, tant USTEC com CC OO asseguren que  tenen constància que alguns centres es veuen obligats “al tancament d’aules d’acollida i a la supressió de personal de suport educatiu”. NacióDigital ha contactat amb alguns dels centres de màxima complexitat de Barcelona, que corroboren que la manca d’inversió suposarà menys suport a l’alumnat amb problemes socioeconòmics.

L'Ajuntament de Barcelona exigeix que "reculi"

La tinent d'alcalde de Drets Socials de Barcelona i vicepresidenta del Consorci d'Educació de Barcelona, Laia Ortiz, ha expressat avui la "disconformitat i indignació" de l'Ajuntament, i ha retret a la Generalitat que ha pres una decisió "unilateral", davant la qual ha exigit al Govern que "reculi". Segons ella, "Barcelona és un dels territoris més afectats" per la decisió d'Ensenyament, i alguns centres han trucat preocupats perquè retiren els suports ja vigents, ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

Ortiz ha reclamat una reunió urgent de la Comissió Permanent del Consorci per abordar quin és l'impacte d'aquesta decisió sobre els centres de la ciutat, i buscar alternatives i solucions. La tinent d'alcalde ha emplaçat també a la Generalitat, i especialment al Departament d'Economia, perquè "busqui alternatives i mobilitzi recursos" mitjançant una modificació de crèdit, per garantir les plantilles acordades i preservar l'educació pública i de qualitat.
 
Unes millores que preveien revertir les retallades
 
Els sindicats també alerten que el Departament d’Ensenyament no es pot excusar amb la pròrroga dels pressupostos perquè, en cas que no tingués els diners, pot demanar ampliacions del crèdit per cobrir serveis bàsics. A més, també recalquen que els 211 milions d’euros que es preveien per a l’escola inclusiva i per als centres de màxima complexitat, com explica Manel Pulido, de CC OO, “no eren uns diners extra, sinó uns ajuts per recuperar mínimament les condicions de l’Educació abans de les retallades”.
 
Així, els sindicats recorden que, des del 2012, el personal educatiu ha patit rebaixes salarials, increment de les hores lectives –per exemple a l’Educació Especial, els professionals fan 5 hores més d’atenció directa-, s’han rebaixat el nombre d’hores de coordinació, s’han suprimit els pressupostos per cada centre, s’han incrementat les ràtios d’alumnat o s’han hagut de tancar aules d’acollida. 
Arxivat a