El Brexit acarona la victòria a nou dies del referèndum

Una "enquesta d'enquestes" del “Financial Times” dóna dos punts d’avantatge als partidaris d’abandonar la Unió Europea | "The Sun" abandona Cameron i es posiciona amb els favorables del Brexit | Martin Schulz descarta solucions intermèdies: “Si el Regne Unit surt, ha sortit”

El Brexit, més a prop
El Brexit, més a prop | Europa Press
14 de juny del 2016
Actualitzat a les 19:22h
Els darrers sondejos sobre el referèndum del 23 de juny al Regne Unit són preocupants pels partidaris de continuar a la Unió Europea. A nou dies tan sols per la votació, la victòria del Brexit (el Leave) és més que una amenaça, apareix com una opció probable i el desànim s’estén entre els rengles del Remain. Una “enquesta d’enquestes” feta pública ahir pel Financial Times a partir de l’anàlisi de cent sondejos dibuixa un panorama angoixant: el 47% dels consultats diuen que votaran per abandonar la UE, per un 45% favorables a romandre i un 12% d’indecisos.    

Una enquesta de The Guardian/ICM dóna una victòria pels partidaris del Brexit per sis punts de diferència: 53% a 47%.  En aquest sondeig no es contempla la possibilitat del “no sap/no contesta” o dels indecisos.

Cal veure què diran les urnes el 23 de juny. Però a aquestes alçades, el sentiment de victòria és més perceptible en els partidaris del Brexit que no pas en el segment europeïsta, que aplega la meitat del Partit Conservador, amb David Cameron al davant, el gruix del Partit Laborista, el Partit Liberal i els nacionalistes escocesos.  
 
El diari de Murdoch, també pel Brexit

L’editorial del diari The Sun defensant el Leave, l’abandonament del Regne Unit de la Unió Europea, ha estat una altra mala notícia pels euròfils britànics. El posicionament del rotatiu, un dels que encarnen el sensacionalisme i el populisme més gruixuts en els mitjans de comunicació, no ha pogut agafar per sorpresa els partidaris de romandre a la UE.

The Sun, propietat del multimilionari d’origen australià Rupert Murdoch, sempre ha estat un diari euroescèptic i proper als sectors més dretans del Partit Conservador. Però la seva alineació a favor del Brexit ha donat més munició i, sobretot, més moral al bloc del Leave.   
The Sun va donar suport a David Cameron en les eleccions de l’any passat, però ara se’n desmarca. Ho fa amb uns arguments xenòfobs. En l’editorial, s’afirma que continuar a la Unió significarà uns llocs de treball pitjors i una pèrdua en el sistema de vida britànic. The Sun diu que el Remain vol dir “menys poder per aturar la immigració massiva” que implica “una pressió catastròfica sobre les nostres escoles, els nostres hospitals i els nostres habitatges”. El diari de Murdoch també adverteix que de continuar dins de la UE, el regne Unit serà engolit en un gran estat federal europeu dominat per Alemanya.  
 
Schulz: “No debatrem sobre solucions intermèdies”

Al cor de les institucions comunitàries, la preocupació és enorme. Fa pocs dies, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va declarar a uns periodistes de visita a Estrasburg que esperava que el Regne Unit continués dins de la UE i que en aquest cas “haurem de discutir de quina manera es queda amb nosaltres després del referèndum”. Schulz, un socialdemòcrata alemany, en cas de triomf del Brexit, va afirmar que “si surt de la UE, ha sortit. Serem molt clars al respecte. En cas de Brexit, haurem de negociar de quina manera s’està fora de la UE. No debatrem sobre solucions intermèdies i ambigües”.