L'Hospital Clínic, més a prop d'implantar la cura contra la leucèmia

Un 70% de les persones es curen després de rebre el tractament | A finals d'aquest any, cinc pacients ja es podran beneficiar de la cura contra el tumor

per Cristina Allué, 14 de juny de 2016 a les 13:50 |
Els doctors de l'Hospital Clínic que han desenvolupat el tractament, juntament amb la impulsora del projecte ARI i el cuiner Nandu Juvany, ambaixador de la iniciativa | Cristina Garde
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Hospital Clínic de Barcelona és cada vegada més a prop d’implantar a Catalunya el CART, el tractament més eficaç que es coneix contra la leucèmia limfoblàstica aguda i els limfomes B. De moment, gràcies a les donacions, ja s’ha pogut adquirir un bioreactor d’última generació que aconsegueix combatre la leucèmia en un 85% dels casos. També es podran pagar els costos de la investigació i dels assajos amb cinc pacients a finals d'any. De fet, s’ha demostrat científicament que el tractament cura un 70% dels malalts.
 

“Imagineu que els doctors sabessin que hi ha una cura contra la leucèmia que no requereix cap tractament de quimioteràpia durant cinc anys ni cap trasplantament de medul·la òssia. Imagineu que la cura sí que existeix als Estats Units, però a Catalunya encara no ha arribat. Un conjunt de pares i professionals vam decidir fer un crit d’atenció perquè aquest tractament pogués arribar a Catalunya. Ara ja el tenim aquí”, ha explicat Àngela Jover, impulsora del projecte Assistència Recerca Intensiva (ARI) que ha motivat la investigació.
 

A Estats Units la patent del tractament la té la farmacèutica Novartis. En el cas de Catalunya, és l’Hospital Clínic qui la té. “Tenim la voluntat que el tractament es pugui aplicar en breu a la sanitat pública”, ha explicat el doctor Antoni Castells. El cost seria, segons han explicat els experts del centre hospitalari, de 40.000 euros per pacient, una xifra molt inferior del que costa un tractament privat als Estats Units, que pot superar el mig milió de dòlars. Així, el CART costa la meitat que qualsevol altra cura actual contra la leucèmia i, en concret a Catalunya, costaria una desena part menys del que costa als Estats Units.
 

Tanmateix, encara manquen 450.000 euros de pressupost en donacions, gairebé la meitat, per acabar d’implantar el sistema pioner a Catalunya. El cuiner Nandu Juvany n'és un dels ambaixadors i justament al setembre organitzarà una campanya per a recaptar fons. De moment, el projecte donarà cobertura a finals d’any a cinc pacients, però cal que els investigadors puguin tractar-ne cinc més a principis de l’any que ve perquè l’Agència Espanyola del Medicament l’aprovi i “s’incorpori a la cartera de la sanitat pública”, segons ha explicat el doctor Álvaro Urbano.
 
El tractament que cura el 70% dels pacients
 
La leucèmia limfoblàstica aguda afecta principalment els menors i la prevalença de la malaltia és de 13 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta mena de leucèmia té una cura del 85%, però un 15% dels casos no respon als tractaments convencionals i el CART en podria ser l’única alternativa. El cas de la leucèmia limfoblàstica crònica i del limfoma no-Hodking, en canvi, afecta tot tipus de població i és un dels més freqüents a Occident. També té una prevalença de 13 casos per cada 100.000 habitants, però, en aquest cas, la cura no és tan eficaç i el CART en podria ser el tractament definitiu.
 
“S’usen les cèl·lules del malalt, en concret les cèl·lules T. A través del bioreactor que hem aconseguit, s’introdueix en aquestes cèl·lules uns anticossos. En concret, a l’Hospital Clínic aquest anticòs és propi i es va desenvolupar fa més de 25 anys. L’anticòs fa que les cèl·lules emmagatzemin un seguit d’informació i, un cop les retornem al pacient a través d’una infusió, ataca el tumor i el destrueix”, ha explicat el doctor Manel Juan.
 
A més, el sistema immunitari té memòria i continua eliminant-lo després del tractament. “Amb només una infusió és suficient. De vegades, el tractament es fa en tres infusions consecutives. La resposta és pràcticament immediata. En menys d’un mes ja dóna resultats”, ha detallat Juan.
 
La cura per altres tumors
 
Tot i que enguany el tractament CART només cura les leucèmies limfoblàstiques, els experts no descarten que la investigació descobreixi noves aplicacions i en millori l’efectivitat. “La leucèmia limfoide aguda i la crònica ataquen una proteïna concreta que les cèl·lules T poden identificar. És provable que canviant la mena de proteïna que la cèl·lula pot detectar, es puguin curar altres malalties i altres tumors”, ha conclòs el doctor Manel Juan.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació