El debat a quatre només dedica vuit minuts al procés sobiranista

L'u per u dels quatre caps de llista estatals sobre Catalunya, el sobiranisme i la unitat d'Espanya

14 de juny del 2016
Actualitzat a les 0:24h
Els quatre candidats, abans del debat
Els quatre candidats, abans del debat | Flickr PP
Malgrat que ha estat un dels temes que més ha enfrontat els partits a les negociacions d’investidura i, per tant, un dels desacords que ha propiciat la repetició d’eleccions, el debat a entre els quatre principals candidats a la presidència del govern espanyol només ha dedicat vuit minuts al procés sobiranista.

Partidaris de la unitat d’Espanya, amb diferents matisos.

Pablo Iglesiasha reiterat al seu discurs en diverses ocasions que Podem no vol que Catalunya marxi d’Espanya i que defensa que “Espanya continuï unida” tot defensant “l’encaix constitucional de la seva diversitat”, tot i que no s’ha referit al debat al concepte de “nació”. Ha afegit que, amb tot, no s’ha de “tenir por de la democràcia” i que defensa buscar modalitats legals per fer un referèndum a Catalunya.

Pedro Sánchez ha defensat la unió de Catalunya i Espanya “davant del dret d’autodeterminació” amb una reforma constitucional que clarifiqui competències de les comunitats autònomes i el seu sistema de finançament, entre d’altres, sense parlar de trets diferencials. També ha tret en cara a Iglesias que parli d’”unitat” mentre que “Ada Colau està a favor de la independència”, a la qual cosa Pablo Iglesias ha respost taxativament que l’alcaldessa de Barcelona no és independentista.

Albert Rivera ha fet valer el seu trumfo de ser català, adreçant als catalans el seu compromís de “no trencar Espanya”, i ha recriminat a Iglesias que les confluències catalanes de Podemos hagin defensat la República Catalana, tot exhibint una notícia en un diari.

Mariano Rajoy, de la seva banda, ha mantingut que el PP seguirà defensant “la unitat d’Espanya”, la “sobirania nacional” espanyola i la legalitat, i ha retret a Sánchez que no clarifiqui sobre el seu projecte de reforma constitucional.

Amb tot, Pablo Iglesias ha assegurat que a les negociacions per la investidura no tindrà línies vermelles, perquè “en les negociacions per al govern no hi ha d’haver línies vermelles”. Amb això descarta que el referèndum a Catalunya sigui una condició imprescindible en un pacte de govern amb Podem.