Els EUA acumulen 141 morts per arma de foc els últims tres dies

Des de l'11 de juny també han han resultat ferides 266 persones en 287 incidents | La plataforma Gun Violence Archive recull al minut tots els successos que es produeixen al país | Del 2014 al 2015 van augmentar un 17% el nombre de ferits i un 22% els incidents que es produeixen de forma accidental

14 de juny del 2016
Actualitzat el 16 de juny a les 15:26h
Mapa del nombre d'incidents amb arma de foc que s'han produït als Estats Units en les últimes 72 hores
Mapa del nombre d'incidents amb arma de foc que s'han produït als Estats Units en les últimes 72 hores | Gun Violence Archive
L’atac en què han mort una cinquantena de persones en un club privat d’Orlando, a més de ser l’incident amb armes de foc més mortífer als EUA, ha reobert el debat sobre la venda d’armes en plena campanya electoral. Mentre que la dreta republicana, amb Donald Trump al capdavant, s’ha apressat en criticar les polítiques sobre seguretat nacional dels demòcrates, Barack Obama i Hillary Clinton han posat en dubte les facilitats per accedir a les armes de foc.
 
El cert és que la cinquantena de morts d’Orlando se sumen a un degoteig constant d’assassinats per arma de foc, un problema endèmic en un país on la major part dels incidents violents són amb armes legals. Així ho demostren plataformes com Gun Violence Archive, que recull al minut cadascun dels successos que es produeixen al país.

En concret, en els darrers tres dies s’han produït 287 incidents amb arma de foc. En total, doncs, des de l'11 de juny, han mort als Estats Units 141 persones i 266 n'han resultat ferides. A l'incident d'Orlando van morir-ne 50 i 49 van ser ferides. Això només representa, respectivament, un 35% i un 18% en relació amb el recompte total dels darrers tres dies.
 
ELS INCIDENTS AMB ARMA DE FOC ALS EUA. Durant el 2014 i el 2015
 
A més, la plataforma també proporciona informes anuals, en què constata un lleuger augment en el nombre d'incidents. En total, el 2014 es van comptabilitzar 51.820 successos amb armes de foc, mentre que el 2015 la xifra va augmentar un 3% fins els 53.275 incidents. Tot i que l'increment no és força rellevant sí que ho és l'augment del nombre de ferits, que es va incrementar, del 2014 al 2015, en un 17%, mentre que la xifra de morts va créixer només un 6%.

De forma alarmant també van augmentar un 22,5% els incidents amb armes de foc que es produeixen de forma accidental i el nombre d'adolescents, ja siguin ferits o morts, que es van veure involucrats en els successos. D'un any a l'altre, aquesta xifra ha crescut gairebé un 15%. Així mateix, els atacs massius amb armes de foc van augmentar lleugerament, dels 280 del 2014 als 330 del 2015. 
 
Més distribuïdors d’armes que cafeteries Starbucks
 
Gun Violence Archive és una associació sense ànim de lucre que es va fundar el 2013 i no només recopila de forma gratuïta les dades d’assalts amb armes de foc, sinó que, a més, les analitza a través d’informes i opinions d’experts. Però no és l’única plataforma.

També l’empresa 1point21 ha elaborat un projecte que cartografia com els distribuïdors d’armes (64.747) són molt més nombrosos que les cafeteries Starbucks (10.843). A més, el Washington Post fa mesos que desenvolupa un projecte, “The Math of Mass Shooting”, on un equip de periodistes actualitza periòdicament les xifres, alhora que les contextualitza.
 

Captura pantalla del projecte "The math of mass shootings" Foto: The Washington Post

Arxivat a