El Mercat de Música Viva canvia el format per buscar més proximitat amb el públic

Els concerts passen a tenir un preu únic de tres euros i l'activitat professional es trasllada de El Sucre a l'Atlàntida | Maika Makovski inaugurarà el certamen de Vic amb un concert amb el Quartet Brossa | L'alcaldessa Anna Erra anuncia un homenatge al pop rock osonenc

Santi Vila, Anna Erra i Marc Lloret a la presentació de la 28a edició del MMVV.
Santi Vila, Anna Erra i Marc Lloret a la presentació de la 28a edició del MMVV. | Adrià Costa
13 de juny del 2016
Actualitzat el 14 de juny a les 11:24h
Vint-i-vuit edicions parlen, per si soles, de l'èxit d'un model i d'un certamen de música com el Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), que s'adreça a professionals del sector i, alhora, al públic general. Dues branques que han anat mutant, canviant i redefinint-se amb la música que genera, en cada moment, el propi país. Per això, el festival no pot restar aliè als nous temps i, enguany, aposta per transformar-se i canviar el format que l'ha caracteritzat en les darreres edicions. Malgrat els retocs, el festival manté intactes les dues línies programàtiques: l'MVLab i la de Festival amb els concerts al carrer.

Marc Lloret, director del MMVV, ha explicat en la roda de premsa celebrada aquest migdia a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona que la programació començarà un dia abans de l'habitual, dimecres 14 de setembre, i que traslladarà tota l'activitat professional i els concerts de l'MVLab de l'àrea del Sucre al Teatre l'Atlàntida, on es duran a terme les conferències, els speed meetings, les taules de treball, les presentacions i alguns dels concerts. Segons el director, el canvi de model es fa per "optimitzar els recursos" i per adequar-se a les necessitats i agendes del propis professionals, per tal de "facilitar el treball en xarxa entre empreses, artistes i programadors".

Una de les grans novetats del mercat serà la rebaixa del preu de les entrades als concerts de pagament, que costaran tres euros. Segons Lloret, el canvi es deu a la "manca de públic als concerts", aplicant una mesura que busca fer les actuacions "explícitament accessibles a tothom". Cald estacar que a l'Atlàntida hi ha haurà una àrea expositiva destinada principalment a les institucions. El director artístic del festival també ha destacat que s'avançarà l'hora dels concerts de l'MVLab, que arrencaran a dos quarts de set, donant continuïtat a l'activitat de dia del mercat professional. Els concerts també s'acabaran abans, amb l'últim programat a dos quarts d'una de la matinada.

20 artistes presenten nou treball al mercat

El concert inaugural anirà a càrrec de Maika Makovski i el Quartet Brossa, una actuació que mostrarà les cançons del nou disc de l'artista, "Chinook wind", que arriba quatre anys després de la seva darrera obra. A banda de la compositora i actriu, el MMVV presentarà en primícia els treballs d'una vintena d'artistes, entre els quals destaca Gossos, Funkysetp and The Sey Sisters, Ran Ran Ran, Heather, Antonio Serrao, Kepa Junkera i Los Hermanos Cubero, Joana Serrat, Enric Montefusco, Myles Sanko, Connectome, Ara Malikian, Eduard Canimas o Astrio. També presentarà nou treball la Maika Makovski, que juntament amb el Quartet Brossa, oferirà el concert inaugural del festival.

L'estrena del premi Puig-Porret, "Festa de Balls per Salvar el món", de Miguel Ángela, Edu Pou, Sara Fontán i Joan Colomo, tindrà lloc dimecres al vespre a la Carpa Negra de l'Atlàntida. Marc Lloret ha destacat aquest projecte que posarà en escena, amb la col·laboració del públic, diferents coreografies inspirades en fets que han marcat el curs de la història. Internacionalment, el Mercat serà el lloc on descobrir el directe dels Metá Metá, un dels grups més respectats i sorprenents de la nova escena musical del Brasil que es mou entre el punk rock i el jazz passant per la música d'arrel; la música mestissa del franco-camerunès Blick Bassy; el folk electrònic de l'estoniana Maarja Nuut.
 

Juanjo Puigcorbé, Santi Vila, Anna Erra i Marc Lloret a la presentació de la 28a edició del Mercat de Música Viva de Vic. Foto: Adrià Costa


La Plaça Major, el gran reclam pel públic

La Plaça Major tornarà a ser el gran escenari amb les propostes més massives per a tots els públic. Entre els noms més destacats, es podrà veure Lax'n'Busto, Trau, The Gramophone All Stars (divendres) i Quimi Portet, Est Oest i Delafé (dissabte). Al Sucre, es podrà gaudir del mestissatge d'Animal i La Raíz i també dels bosnians Dubioza Kolektiv. Enguany, la programació adreçada al públic familiar es trasllada a l'àrea de l'Atlàntida amb una doble proposta gratuïta i oberta a tothom dissabte al matí. La Carpa Vermella acollirà els concerts dels catalans 2princesesbarbudes i dels gallecs Furious Monkey House.

La programació "off", que fins ara s'ubicava en un escenari a la Plaça de la Catedral, es traslladarà aquest 2016 a la Plaça dels Màrtirs. Allà, divendres i diumenge al matí, l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) programarà els concerts de celebració del seu 15è aniversari. Dijous a la nit hi actuaran els grups de Les Cases de la Música, mentre que dissabte serà el torn del concurs Sona9, i diumenge a la tarda estarà dedicat als grups del VicSona.

Vic, "el Liverpool català"

Aquest 2016 també servirà per viure l'estrena del Concurs de Músics al Carrer, on el grup més votat pel públic a través de la plataforma Instagram obtindrà com a premi actuar a un dels escenaris de la Festa Major de Vic 2017. A banda d'això, i amb motiu de la capitalitat de Vic com a ciutat de la cultura catalana, diumenge 18 de setembre al vespre es celebrarà un concert a la Plaça Major sota el nom "Osona canta Osona, 40 anys de pop rock osonenc". Segons ha definit l'alcaldessa, Anna Erra, la capital osonenca és "el Liverpool català".

Com a darrera novetat, cal assenyalar que la Sala Pasternak, amb concerts de dimecres a divendres a dos quarts d'una de la matinada, se sumarà al nodrit mapa d'escenaris de l'edició 2016, amb els concerts de Moya Kalongo, Flamingo Tours i The Prussians. Aquesta sala també serà el punt de trobada de nit dels professionals acreditats.
 

Presentació de la 28a edició del Mercat de Música Viva de Vic. Foto: Adrià Costa