Fernández Díaz alerta d'«incitació a l'odi contra el PP» i ho compara amb el rebuig de la dreta europea als refugiats

El partit escull Castelldefels per representar el perill que, diu el seu candidat, representen "els pactes de perdedors" | El popular situa l'origen de la situació a Catalunya en el Pacte del Tinell on va néixer el primer govern tripartit

Jorge Fernández, en l'acte de campanya a Castelldefels
Jorge Fernández, en l'acte de campanya a Castelldefels | ACN
12 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:11h
Castelldefels ha estat la ciutat escollida pel PP català per representar el perill que, diu el seu candidat, representen "els pactes de perdedors". En aquesta ciutat, com a Badalona, un pacte de l'oposició va expulsar de l'alcaldia el PP, que va ser la força més votada a les eleccions municipals de 2015.

L'Hotel Don Jaime, amb una setantena de militants que superaven la seixantena, ha creat l'ambient distès perquè, com ja és habitual en aquest tipus de trobades de petit format, el candidat del PP per Barcelona i ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, bombardegi titulars. Ha denunciat que a Catalunya "s'incita a l'odi i la xenofòbia contra el PP", expulsant-lo dels ajuntaments i la resta de les institucions.

"Està estudiat que aquestes actituds acaben en violència", ha dit, després d'explicar que l'Agència Europea de Defensa de Drets Fonamentals (FRA) ho alerta respecte del rebuig als refugiats per part de l'extrema dreta europea. "La segona etapa de l'odi és la violència", ha emfatitzat.

PSC, el "tonto útil" de la CUP

El candidat popular ha situat l'origen d'aquesta situació a Catalunya en el Pacte del Tinell on va néixer el primer govern tripartit. "Va ser un pacte radicalment antidemocràtic, que tenia com a objectiu expulsar el PP de les institucions", ha etzibat, i ha qualificat el PSC de "tonto útil" que ha permès "un cordó sanitari" als populars des d'aleshores. "Avui permeten que els antisistema de la CUP governin a ciutats com Badalona, permeten que els seus ajuntaments s'adhereixin a l'Associació de Municipis per la Independència i arraconen al PP".

En aquesta línia també ha acusat Pedro Sánchez, a qui en aquesta campanya ha batejat com "El Doctor NO", de negar-se a tot tipus de pacte amb el PP, però no ha especificat si, com a Catalunya, també considera incitació a l'odi un pacte a nivell espanyol que no inclogui el PP.

Convergència tampoc s'ha deslliurat d'aquesta acusació. Malgrat que la CUP és qui considera el braç executor del que qualifica d'incitació a l'odi, "són altres, fariseus i sepulcres blanquejats, els que amb el seu discurs creen el caldo de cultiu". "Per les seves obres els coneixereu", ha afegit a les seves referències bíbliques.

Ressentiment per la pèrdua de Badalona i Castelldefels

Per als populars, apuntalar el vot a Castelldefels i Badalona, ciutats bandera del PP a l'àrea metropolitana, és fonamental per no empitjorar els resultats a Catalunya respecte dels comicis del 20 de desembre de 2015. Eren les ciutats bandera del PP a Catalunya fins a les eleccions municipals del 24 de maig de 2015. A la introducció de l'acte, el cap de l'oposició al consistori castelldefelenc, Manu Reyes, ja ha assegurat sentir "pena" per haver estat expulsat de l'alcaldia, ara farà un any el 13 de juny, quan van prendre possessió els alcaldes als ajuntaments.

Reyes havia estat batlle des de 2011, però el 2015, tot i guanyar les eleccions al municipi, doblant en vots i regidors la segona força més votada (el PSC), els socialistes, Movem Castelldefels (ICV-EUiA), Esquerra i Castelldefels Sí Pot van arribar a un acord per formar govern conjuntament a la ciutat (amb el vot a favor de CiU, que es va quedar a l'oposició) i evitar que Manuel Reyes repetís com a alcalde.

El 2011 el PP havia guanyat les eleccions municipals amb 8 regidors, tot superant el PSC, que en va obtenir 7. La investidura de Reyes va ser disputada, ja que la seva candidatura, que va requerir el suport de l'AVVIC (Partit Independent de Castelldefels, que va obtenir 2 regidors), empatar amb 10 regidors amb la del PSC amb el suport d'Iniciativa per Catalunya Verds (amb 7 i 3 regidors respectivament). Reyes va poder governar perquè en cas d'empat, la llei marca que ha de ser alcalde el del partit més votat.

A les eleccions municipals, però, va tirar més la figura del jove Reyes que el vot al partit, ja que el 20 de desembre el suport als populars va ser d'un 15% dels vots, 12 punts menys que als comicis a l'alcaldia. Els va superar Ciutadans, amb un 20% dels vots, i En Comú Podem, que van quedar primers, amb un 27% dels escrutinis.

El RUI, un "problema per a la convivència"

El candidat del PP per al 26-J també s'ha referit al referèndum unilateral d'independència que avui se sotmet a votació entre els afiliats a l'Assemblea Nacional Catalana si l'ha d'exigir a la Generalitat. Ha dit que "tenim prou problemes per afegir-ne més", i ha qualificat el referèndum de "problema per a la convivència" i de "problema inventat".