​Al litoral català es recullen a l'estiu unes 24 tones de plàstics

Eliminar les tovalloletes humides costa a Europa entre 500 i 1.000 milions d’euros | L’Agència Catalana de l’Aigua alerta que “el vàter no és una paperera”

Una parella en una platja, mentre un tractor la neteja
Una parella en una platja, mentre un tractor la neteja | ACN
02 de juliol del 2016
Actualitzat el 04 de juliol a les 15:11h
Cada vegada són més els residus que es generen a les grans ciutats. I cada cop són més les tones que s’aboquen al mar. En concret, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) denuncia que “els plàstics s’han convertit en una plaga marina” i que hi ha una mitjana de 13.000 peces de plàstic per cada quilòmetre de fons marítim català. El 72% d’aquests residus, els genera l’activitat humana. Per això, l’ACA ha engegat enguany un parell de campanyes de sensibilització, "SOS Aigua!" i "SOS WC", per a què la ciutadania aprengui a gestionar els residus i per a un ús sostenible del vàter.
 
A banda dels plàstics, els olis i els greixos, els productes d’higiene personal, les mascotes que es moren, les substàncies químiques, com les pintures o els dissolvents, i les burilles de cigarretes són alguns dels altres productes que més contaminen l’aigua. Expliquen que tots aquests residus s’aboquen principalment al mar. Es calcula que més 6 milions de tones hi van a parar i que un 70% d’aquests residus mai no els veurem, perquè es s’enfonsen.
 
Però més enllà dels efectes que tenen sobre el medi ambient, l’ACA denuncia que “abocar productes i materials inadequats o tòxics per l’aigüera o el vàter” afecta greument el procés de depuració de les 500 centrals que hi ha a tota Catalunya, perquè malmet les instal·lacions i comporta costos addicionals en el sanejament municipal. De fet, alerten que actualment una gran part del pressupost dels ajuntaments dels municipis costaners va destinat a la neteja de les platges.
 
Les tovalloletes, l’enemic de les canonades
 
Un dels residus que més preocupa l’ACA són justament les tovalloletes humides, que són extremadament “perilloses” perquè es converteixen en una massa compacta que col·lapsa les depuradores. Per això, recorden que cal tractar-les com un residu sòlid i que mai no poden llençar-se al vàter. Les tovalloletes, encara que siguin biodegradables, no són com el paper higiènic i obturen tant les bombes tradicionals com les trituradores o els rasclets de les depuradores.
 
Segons les dades de l’agència europea de l’aigua, l’EurEau, es calcula que cada any a Europa eliminar els embussos que les tovalloletes provoquen al clavegueram costa entre 500 i 1.000 milions d’euros. En concret, expliquen des de l’ACA que les tovalloletes poden arribar a suposar un cost afegit de 150.000 euros a l’any en les depuradores a les grans ciutats. Per això, demana, a més, que se’n redueixi l’ús.
Arxivat a