Barcelona Regional porta a Fiscalia una auditoria sobre la gestió de Trias

El control, encarregat pel govern d'Ada Colau, detecta 1,9 milions d'euros sense destinació ni ús acreditat | La tinent d'alcalde, Janet Sanz, assegura que hi ha hagut "activitats antijurídiques i antieconòmiques que suposen unes pèrdues de gairebé dos milions d'euros"

Redacció
06 de juny del 2016
Actualitzat el 07 de juny a les 7:27h
El consell d'administració de l'agència de desenvolupament urbà Barcelona Regional (BR) ha decidit aquest dilluns remetre a la Fiscalia l'auditoria que va encarregar el govern d'Ada Colau sobre la gestió durant l'anterior mandat de CiU, durant l'alcaldia de Xavier Trias. Així ho ha explicat la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, que no ha descartat exigir possibles responsabilitats.

"En primer lloc cal veure les conclusions de la Fiscalia, i després el consell veurà quines accessions legals, de responsabilitat o de rescabalament cal interposar", ha concretat Sanz en declaracions als periodistes, després que l'auditoria encarregada hagi detectat 1,9 milions d'euros sense destinació ni ús acreditat.

L'auditoria, que analitza la gestió de BR entre el 2012 i el 2015 i el funcionament del seu ens participat Barcelona Strategical and Urban System (Bsus) entre el 2009 i el 2014 -quan es va dissoldre-, també assenyala que entre gener del 2015 i maig del 2015 van formar part de la plantilla de BR dues persones dependents de la direcció general que van percebre retribucions però no prestaven els serveis a aquesta.

Sanz ha ressaltat que "no té sentit que la societat determini les actuacions legals a prendre si es té en compte que hi ha diligències obertes des de la Fiscalia", i ha explicat que també traslladaran tota la informació a l'àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i als grups municipals, amb els quals es reunirà aquest dijous.

La tinent d'alcalde ha dit que l'auditoria conclou que hi ha hagut "activitats antijurídiques i antieconòmiques que suposen unes pèrdues de gairebé dos milions d'euros", i ha garantit que han posat en marxa actuacions perquè no torni a passar i que no hi hagi cap ombra de dubte sobre BR, en les seves paraules.

Activitats antieconòmiques

"Per garantir que aquestes actuacions no puguin tornar a estar mai sota sospita, cal garantir la màxima transparència", ha defensat Sanz, que ha assegurat que qualsevol contractació es farà seguint estrictament les normes internes de la mateixa societat i que s'aclariran també els procediments de contractació de personal perquè es regeixin sempre per mecanismes de mèrits, igualtat i lliure concurrència.

A més, ha ressaltat que han activat una pàgina web de transparència i que han reduït "al màxim" la contractació externa i que la limiten a l'imprescindible perquè BR porti a terme l'activitat que té encomanada, i ha detallat que s'ha passat d'1,4 milions en el primer semestre del 2015 als 140.000 euros en el segon i als 130.000 euros en el primer d'aquest any.

Trias defensa la gestió a Barcelona Regional 

Xavier Trias ha defensat la gestió de Barcelona Regional i ha demanat a l'alcaldessa Ada Colau que no "s'obsessioni" amb el govern anterior perquè la ciutat "ja té prou problemes". Trias ha expressat la voluntat "absoluta" de transparència i col·laboració amb el ministeri públic i ha afirmat que li genera "certa indignació" haver-se d'explicar constantment des de l'oposició "per una manera estranya d'actuar de l'Ajuntament, l'alcaldessa i el seu equip".

Des de CiU es defensa que Barcelona Regional és una societat anònima d'accionariat públic supervisada, auditada i intervinguda, amb un consell d'administració. Per això Trias ha afirmat que "no és veritat" que hi hagi hagut despeses sense justificar ni manca de factures. Sí que ha admès que l'any 2011 es va introduir una nova línia estratègica per projectar l'agència cap al món internacional amb l'objectiu d'exportar l'experiència, els coneixements i la manera de treballar de Barcelona. 
Arxivat a