Barcelona

​Barcelona inclourà criteris socials i ambientals en la contractació pública

L'Ajuntament pretén arribar a pimes, autònoms i economia cooperativa, social i solidària

per Europa Press, Barcelona | 6 de juny de 2016 a les 15:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha destacat aquest dilluns que el govern d'Ada Colau treballa per incloure criteris socials i ambientals en la contractació pública a través d'unes Guies de contractació pública social i ambiental que debatrà amb el sector i veïns abans d'aprovar-lo en decret, ha explicat en roda de premsa al costat del regidor de Presidència i Territori, Eloi Badia.

Després de detallar que l'Ajuntament destina anualment uns 590 milions d'euros a empreses per proveir serveis i béns, Pisarello ha apostat per "fer de la contractació pública una eina essencial per aconseguir un pacte social i ambiental" que afavoreixi les pimes, als autònoms i a l'economia cooperativa, social i solidària, i que pugui ser un referent a Catalunya, Espanya i Europa, ha dit.


Ha ressaltat que els processos de pública concurrència sovint afavoreixen unes poques grans corporacions, i ha avisat que el seu objectiu amb aquestes guies de contractació pública social i ambiental passa per "trencar amb aquests oligopolis" i que la capacitat de contractació de l'Ajuntament arribi també a pimes, autònoms i l'economia social i solidària, per la qual cosa es plantegen subdividir contractes en lots per afavorir-lo.

Badia ha explicat que les guies preveuen potenciar aquestes economies incorporant l'obligatorietat, segons la tipologia del contracte, de subcontractar alguna part a una empresa de l'economia cooperativa, social i solidària. Ha afegit que les guies també advoquen per reduir la valoració del preu en els concursos per evitar "baixades temeràries que afecten negativament els sous dels treballadors".


Foment de la contractació amb sous dignes

També s'incorporarà com a criteri d'adjudicació que l'empresa ofereixi una retribució salarial superior a l'establerta en el conveni col·lectiu als treballadors que executen el contracte per fomentar la contractació amb sous dignes, i es valorarà com a criteri l'estabilitat laboral del personal de la plantilla de l'empresa que executi el contracte.


El govern de Colau preveu fer un increment de fins a 8,5 milions de reserva del pressupost per a aquest any destinada a la contractació de centres d'inserció laboral de persones amb discapacitat, empreses d'inserció sociolaboral i entitats sense ànim de lucre que treballin per la incorporació de persones en risc d'exclusió social al mercat laboral.

Badia ha explicat que les guies de contractació proposen com obligació contractual pactada entre les parts que, si el contractista de l'Ajuntament no paga a temps a subcontractistes i es donen casos de morositat, el consistori pugui pagar al subcontractista per protegir pimes, autònoms i entitats d'economia cooperativa, social i solidària.

L'Ajuntament també preveu crear una etiqueta municipal com reconeixement públic per a les empreses que demostrin que compleixen amb aquests requisits dins d'un model de negoci amb responsabilitat social, i aquestes passaran a formar part d'un registre municipal d'empreses i podrien tenir avantatges en la contractació i una reducció en els tràmits, ha explicat el gerent de Presidència i Economia, Jordi Ayala.

Avançar cap a la compra pública ètica

A més, proposa avançar cap a la compra pública ètica, amb clàusules obligatòries per les quals els béns i serveis del contracte hauran de ser produïts respectant les normes sociolaborals vigents a Espanya i a la UE i aprovades per l'Organització Mundial del Treball (OIT), i podent establir com a criteri d'adjudicació o condició d'execució que l'origen dels productes i dels seus elements provinguin del comerç just.

Després de preguntar els periodistes sobre contractes que venceran aviat i s'hauran de convocar, Pisarello ha explicat que, en matèria de telefonia, tenen un nou contracte en el qual ja s'apliquen diverses clàusules socials, i Badia ha afegit que el pròxim any caldrà renovar també el contracte del Bicing.

El Govern de Colau debatrà aquests criteris amb el sector empresarial, entitats i associacions ciutadanes per després aprovar un decret municipal de contractació social i mediambiental que substituirà l'actual —vigent des de novembre del 2013-, fet davant del qual Badia ha ressaltat que confien a tancar els criteris entre juny i juliol.

ERC critica que Colau incompleix acords

El líder d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch, ha criticat que existeix una falta de concreció en la lluita contra la morositat i la precarietat en els criteris socials i ambientals de la contractació pública promoguts pel govern Colau. En declaracions als mitjans, ha destacat que incompleix acords, i ha asseverat: "És l'assumpte de sempre: bones paraules, però mesures sense un canvi real en les polítiques de l'Ajuntament".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació