«The Guardian» valora les possibilitats d'empresonament de Puigdemont

El president de la Generalitat diu en l'entrevista amb el mitjà britànic que "la UE farà una extraordinària demostració de realisme polític" en cas de "Brexit" o independència

ACN
06 de juny del 2016
Actualitzat a la 13:02h

Carles Puigdemont durant una compareixença Foto: Govern


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, defensa que "la UE farà una extraordinària demostració de realisme polític i d'una admirable habilitat darwiniana a adaptar-se" en cas de "Brexit" o d'independència de Catalunya. Així ho afirma en el diari britànic The Guardian.

L'autor de l'entrevista, Giles Tremlett, assegura que una sortida de la Gran Bretanya de la UE "podria impulsar la campanya independentista" de Puigdemont, que admet que "seria molt interessant" veure com reacciona Brussel·les. El periodista també adverteix en tres ocasions que Puigdemont "podria acabar a la presó", tot i que el president no ho ha volgut confirmar i s'ha limitat a dir que ell està disposat "a deixar-s'hi la pell".

Tremlett ho manifesta quan parla del moment culminant de l'actual full de ruta, el qual s'acaba d'aquí a 13 mesos. "Es convocaran noves eleccions l'any que ve per escollir el Govern encarregat d'elaborar una constitució per a la Catalunya independent. Si s'aprovés en un referèndum local, Catalunya es consideraria a si mateixa independent, i Puigdemont podria acabar a la presó", explica Tremlett. "Els seus amics i companys", afegeix, "insisteixen que Puigdemont aniria a la presó si fos necessari".

"És una tasca profundament seriosa, i profundament democràtica. No puc desobeir la voluntat del parlament català", afegeix. "Què és més important, el que diguin els membres d'un tribunal polititzat o el que voten els ciutadans?", pregunta Puigdemont. Tremlett, però, afegeix que "la Constitució espanyola no dóna dret a Catalunya a autoproclamar-se independent i recentment s'han reforçat els poders del Tribunal Constitucional perquè pugui actuar contra els separatistes"

El periodista compara els "sentiments" dels independentistes catalans amb el dels britànics que votaran a favor d'abandonar la UE en el referèndum d'aquest 23 de juny: "Sobirania, identitat, la sensació que els gorrers d'un altre lloc s'estan gastant els seus diners, el desconeixement de la metròpolis... només cal substituir la paraula Brussel·les per Madrid".

Puigdemont explica que els catalans "també han patit campanyes de la por". "Recordo quan els bancs van començar a donar la seva opinió, amenaçant-nos com si fossin menors d'edat i dient un munt de mentides" sobre la independència, assegura.
Arxivat a