El Govern mostra cohesió davant de les entitats i es col·loca en el pitjor escenari

Puigdemont i Junqueras asseguren a l'ANC, l'AMI i Òmnium que l'executiu no pensa retirar els comptes | Donen per fet que la CUP no es farà enrere en l’esmena a la totalitat als pressupostos

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont | ACN
03 de juny del 2016
Actualitzat a les 20:38h
En la reunió d'aquest divendres al Palau de la Generalitat, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras, han volgut traslladar a la societat civil sobiranista com veu les coses el Govern després del cop de porta de la CUP als pressupostos. Ho han fet a través dels presidents de les tres grans entitats que han tingut un protagonisme civil al llarg de tot el procés: Jordi Sànchez, de l'ANC, Neus Lloveras, de l'AMI, i Jordi Cuixart, d'Òmnium Cultural. Segons ha pogut saber NacióDigital, no s'ha explicitat la petició que les entitats fessin de mediadores amb la CUP. 

Tot i que la trobada també té un element de pressió indiscutible sobre la CUP. De totes maneres, a Palau no es fan il·lusions. Amb l'esmena a la totalitat de la CUP, el Govern es col·loca en el pitjor escenari. Però aquest divendres, Puigdemont i Junqueras han mostrat la cohesió i la determinació de l'executiu en aquest embat.

En el transcurs de la trobada, Puigdemont i Junqueras s'han mostrat relaxats i en plena sintonia. En un moment donat, s'ha expressat la sensació de viure un "dejà vu" respecte als mesos posteriors al 27-S, amb totes les anades i vingudes entre partits i entitats per coronar la investidura. Però ara tothom admet que és diferent. No s'ha arribat a dir que sense pressupostos no hi ha procés, però sí que no aprovar els comptes equival a posar en alt risc tots els compromisos del Govern.

D'aquí al 8 de juny hi ha encara temps perquè es puguin produir canvis en l'escenari. Però ningú ho espera. Avui, a Palau, Puigdemont i Junqueras semblaven haver paït la complicació del moment. Hi ha la sensació que totes les opcions possibles estan contemplades, des de la pròrroga dels pressupostos i continuar amb la legislatura fins a la convocatòria de noves eleccions. Però s'ha volgut deixar clar, amb les entitats com a testimonis, que el Govern no es planteja retirar els pressupostos.