Primavera Sound, el festival que no para de créixer

Radiohead, Suede o PJ Harvey conviuran amb les propostes emergents més destacades | El certamen està format per 349 espectacles, 104 de gratuïts | Un total de 3.000 professionals procedents de més de 50 països donaran forma al PrimaveraPro, el sector per a professionals

Una imatge del Primavera Sound 2015
Una imatge del Primavera Sound 2015 | Cristóbal Castro
01 de juny del 2016
Actualitzat a les 21:48h
Lluny queden els temps del Poble Espanyol, quan el Primavera Sound encara no era un gegant de les dimensions que té avui en dia. Aleshores, el paisatge de carrers de cartró-pedra es fonia amb la singularitat d'unes propostes que portaven alguns dels millors noms de l'escena indie a Barcelona, fent que el boca-orella anés fent créixer l'aposta per acabar-la convertint en un festival de referència internacional. És un fet que encara té més raó de ser aquest 2016: el festival s'ha fet gran i vol seguir ampliant horitzons, tant pel que fa al talent com als espais on es pot gaudir de la seva oferta musical.

La setzena edició del Primavera Sound comença aquest dimecres amb el tradicional preludi de concerts gratuïts al Parc del Fòrum, amb Suede, Goat i Sr. Chinarro com a grans reclams. De dijous a diumenge, el festival viurà el seu màxim apogeu, tot i que el Primavera Sound ja és una realitat des d'aquest dilluns, dia en què s'iniciava una setmana d'intensitat que omple d'activitats i propostes el paisatge lúdico-cultural de la ciutat.

Radiohead, Sigur Rós, PJ Harvey, Suede, Tame Impala, John Carpeneter, Beach House o Manel formen part de l'extens programa, amb un total de 349 espectacles, dels quals 104 son gratuïts i arriben amb la voluntat d'apropar més que mai la música al públic barceloní. Enguany, a més, la maquinària del festival transcendeix la superfície del Parc del Fòrum per escampar-se també al Raval, esdevingut el segon punt neuràlgic del certamen amb tres escenaris. 

La programació diürna guanya pes

Aquests nous espais s'han d'afegir als tretze escenaris que s'estenen al llarg dels 187.000 m2 del recinte principal, al Fòrum. En total seran dinou escenaris, sumant els tres de Primavera als Clubs. A diferència d'altres edicions, la programació diürna guanyarà pes i les jornades s'allargaran a través de les activitats de Primavera a la Ciutat, però també al Fòrum, que enguany incrementa la programació amb quatre hores diàries addicionals gràcies al nou espai del Beach Club. 

Aquest creixement mostra clarament la voluntat dels organitzadors per estendre el seu radi d'acció i ampliar focus per portar la música a diversos racons de la ciutat, implicant també espais com l'Apolo, La , BARTS o el CCCB. De fet, aquest darrer mes de maig, l'esperit del PS ja s'ha fet palpable en locals gràcies a espectacles de petit format, i també ha estat present a la vida cultural dels barris amb actuacions en associacions juvenils i centres cívics.
 

Mapa del recinte del Parc del Fòrum Foto: PS2016


PrimaveraPro reuneix els professionals de la indústria musical al CCCB 
 
El PrimaveraPro es consolida com la trobada del sector i tindrà lloc por setè any consecutiu. Aquest 2016, la cita arriba al CCCB, de manera que el gruix de la indústria musical es concentrarà al centro de Barcelona, a molt pocs metres del Primavera al Raval, al qual el PrimaveraPro aportarà el seu propi escenari de showcases on desfilaran més de 35 artistes de 10 països diferents. Un total de 3.000 professionals procedents de més de 50 països donaran forma a l'edició més extensa i transversal de l'esdeveniment professional.

La tecnologia serà un punt clau del PrimaveraPro, amb debats sobre la guerra de l'streaming o una mirada al futur de las startups musicals. La reflexió també tindrà espai propi i s'endinsarà en aspectes como el paper social i polític de la música avui en dia, així com el seu poder transformador a la societat. Les noves finestres de comunicació a l'hora de promocionar-se seran també abordades al "Congrés Internacional de Segells Independents", igual que els múltiples reptes que afronta el sector de la música en directe, palpables al "Congrés Internacional de Sales de Concerts". Tot en el context del PrimaveraPro On-Screen, que generarà un marc propi en què música i audiovisual es trobaran.
 

Horaris i programació del Primavera Sound 2016

Mapa del recinte del Parc del Fòrum

 

Un dels concerts del Primavera Sound 2015 Foto: Cristóbal Castro