Neus Munté: «El Govern garantirà el dret a l'habitatge i evitarà els desnonaments»

“Volem negociar els pressupostos”, assegura la portaveu del Govern, “però per discutir-los primer s’han de tramitar” , en referència a l'esmena a la totalitat anunciada per la CUP | El Govern regula per decret llei aspectes de contractació pública afectades per directives europees no transposades per l’Estat

Neus Munté, portaveu del Govern
Neus Munté, portaveu del Govern | ACN
31 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:43h
La suspensió per part del Tribunal Constitucional de diversos articles sobre la Llei d’emergència social de Catalunya no ha agafat per sorpresa el Govern, que ho esperava. La portaveu de l’executiu, Neus Munté, ha afirmat que “el Govern garantirà els objectius que la llei 24/2015 protegeix, que són el dret a l’habitatge i evitar els desnonaments”.

L’acceptació per part del TC del recurs del govern espanyol contra la llei d’emergència social suposa la suspensió dels articles recorreguts, que afecten l’acció contra els desnonaments. Ara, el tribunal té cinc mesos de marge per emetre sentència.   

Neus Munté ha informat que el Govern està treballant activament amb les entitats socials i el Consell de l’Advocacia catalana per disposar l’abans possible d’un text normatiu que permeti mantenir els efectes jurídics de la llei d’emergència social. Munté ha destacat que cal tenir a les mans els instruments jurídics que garanteixin el dret a l’habitatge i protegeixin contra els desnonaments. La portaveu ha recordat que tant el president com els ajuntaments catalans van fer un pronunciament molt clar a favor de no judicialitzar la política.      

Poder tramitar els pressupostos

Sobre el debat dels pressupostos i la posició manifestada per la CUP, Munté ha assegurat que “volem defensar els pressupostos perquè considerem que són un bon estri, i els volem negociar, però per discutir-los primer els hem de tramitar”. D’aquesta manera, Munté ha volgut deixar clar que cal salvar, en primer lloc, l’escull que suposa per la majoria sobiranista l’esmena a la totalitat anunciada per la CUP.

Munté ha subratllat que l’executiu considera que es tracta d’uns pressupostos socials, que tenen un sentit d’Estat i són positius, molt més del que seria una pròrroga dels comptes de l’any passat.

Decret llei sobre contractació pública

El Govern ha aprovat un decret llei que estableix mesures urgents per regular, amb rang de llei, qüestions afectades per l’aplicació directa de dues directives europees sobre  contractació pública i serveis socials no transposades per l’Estat espanyol.

El decret llei pretén evitar que l’aplicació directa de la legislació europea generi inseguretat jurídica o dubtes d’interpretació. Per això estableix mesures com la divisió obligatòria del contracte en lots per facilitar la contractació a les pimes i les entitats del tercer sector social.