La venda de cigarretes es desploma però el tabac de cargolar es dispara

En deu anys, des de l'entrada en vigor de la Llei antibac, ha caigut un 52% la venda de paquets de cigarretes | El nombre de fumadors de tabac de cargolar augmenta fins a vuit vegades en aquest mateix període

per Cristina Allué, 31 de maig de 2016 a les 18:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Prestatgeria d'un estanc. Foto: Adrià Costa


Enguany se celebren deu anys de l’aprovació de la Llei 28/2005, la coneguda Llei antitabac. Des d’aleshores, la venda dels paquets de cigarretes s’ha desplomat un 52%. A més, si el 2006 el nombre de fumadors de cigarretes manufacturades era del 92%, enguany la xifra s’ha rebaixat fins el 74%. “Creiem que la forta davallada de persones fumadores ha contribuït a reduir les vendes del tabac. És cert, però, que hi ha hagut un canvi d’hàbits i de formes de tabac en els consumidors”, explica la subdirectora de Promoció de la salut, Carmen Cabezas.

 
Tot i que s’incrementa el consum d’altres menes de productes del tabac, sobretot del tabac de cargolar, que triomfa entre els joves d’entre 15 a 24 anys amb estudis secundaris i universitaris, aquest augment no compensa la forta davallada. Alhora, l’Agència de Salut Pública constata que les cigarretes electròniques són gairebé residuals entre els fumadors.

 
Les falses creences sobre el tabac de cargolar

 
De fet, segons les dades del Comissionat per al Mercat de Tabacs, el nombre de fumadors de cigarretes fetes a mà ha augmentat en deu anys fins a vuit vegades. El 2006 els consumidors de tabac de cargolar només representaven el 3,3% del total de fumadors. El 2015 aquesta xifra ha augmentat de forma preocupant fins el 26%.

Els motius, segons el Departament de Salut, són les falses creences sobre el tabac de cargolar entre els joves. “Es creu que les cigarretes fetes a mà són menys perjudicials per la salut, però no és cert. D’entrada té els mateixos additius. Després, malgrat que hi posis menys dosi, la calada és més profunda. Tampoc és cert que el preu sigui més baix, tot i que hem comprovat que en temps de crisi, el consum per persona pot baixar de 2 a 3 cigarretes per dia”, argumenta Cabezas. S’hi suma, asseguren des de la Secretaria de Salut Pública, que aquesta mena de productes, com la picadura del tabac per a pipa o el tabac de cargolar, reben un tractament fiscal més favorable.
 
EL CONSUM DE TABAC A CATALUNYA
 
Sobre la cigarreta electrònica, que va tenir el seu auge l’any 2013 amb la proliferació de botigues, el Departament de Salut detalla que les xifres són pràcticament residuals. Només un 0,7% dels fumadors la consumeixen. “Al voltant de la cigarreta electrònica també s’hi van difondre molts mites, com que ajudava a deixar de fumar o que no duia nicotina. Ara sabem que sí que en duu i que en el 81,7% dels enquestats no ha ajudat a deixar de fumar. La cigarreta electrònica, a més, pot fomentar entre els fumadors primerencs l’addicció”, explica Joan Guix, el secretari de Salut Pública.
 
Els incentius per deixar de fumar
 
Des de l’Agència de Salut Pública recorden que, més enllà dels controls en els espais públics, augmentar el preu del tabac i usar un empaquetat genèric pot ajudar a deixar de fumar. En concret, l’OMS considera que usar un empaquetat genèric és una mesura de prevenció i control que pot rebaixar el consum de tabac fins un 3,6%. En països com Austràlia, Regne Unit, França o Irlanda els paquets que no mostren les marques han ajudat a rebaixar-ne la xifra. Si s’apliqués aquesta mesura a Catalunya, 58.000 persones deixarien de fumar.
 
De les enquestes que ha elaborat el Departament de Salut en motiu de la Setmana Sense Fum, se’n deriva que un 74% dels enquestats creuen que es reduiria el consum de tabac si se n’augmentés el preu. De fet, un increment del 10% del preu podria fer disminuir el consum del tabac en un 4%. Malgrat tot, l’estat espanyol és encara un dels països d’Europa on més barat es ven el tabac. 
 

Consulta la presentació de l'Informe de l'Agència de Salut Pública sobre l'impacte del tabaquisme a Catalunya

Consulta l'informe "Deu anys d'aplicació de la Llei 28/2005"

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació