desnonaments

El Constitucional suspèn la llei catalana contra els desnonaments

L'alt tribunal admet a tràmit el recurs del govern espanyol contra part de la Llei 24/2015 | Elimina la cessió obligatòria de pisos buits per part dels bancs, mecanismes de segona oportunitat i la necessitat d'oferir lloguer social

per Redacció, 31 de maig de 2016 a les 12:07 |
Tribunal Constitucional | José M. Gutiérrez
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal Constitucional ha suspès durant cinc mesos part de la Llei 24/2015, sobre pobresa energètica i emergència habitacional. Concretament, com assenyalava el recurs del govern espanyol, han quedat sense efecte la major part dels articles que feien referència als desnonaments.

Els magistrats han admès a tràmit el recurs de l'executiu espanyol, que reclamava la suspensió automàtica dels preceptes impugnats d'acord a l'article 161.2 de la Constitució, i ara disposen de cinc mesos per emetre sentència, aixecar la suspensió o bé prorrogar-la justificant la decisió. Després de la manifestació d'aquest cap de setmana a Barcelona, fonts del TC destaquen que la suspensió és automàtica, i no una decisió dels magistrats, que "no poden fer altra cosa" que admetre a tràmit el recurs del govern espanyol si es presenta complint tots els requisits, i aplicar l'article 161.2 a petició del president del govern espanyol.


Els magistrats han traslladat la demanda al Congrés dels Diputats, al Senat i a la Generalitat de Catalunya, que disposen de quinze dies per personar-se al procés i formular al·legacions. L'admissió no suposa cap presa de decisió sobre el fons de la qüestió per part dels magistrats. En concret, el TC deixa en suspensió cautelar els articles 2 (apartat 2), 3, 4, 5 (apartat 1, 2, 3, 4, i 9), 7, la disposició addicional, la disposició transitòria segona (apartat primer i apartat segon el que fa referència a l'aplicació de l'article 7) i la disposició final tercera de la llei.
 
Quines són les principals mesures que queden sense efecte?
Mediació. Ha quedat suspesa l'obligació d'iniciar un procediment de mediació entre els deutors i els creditors com a pas previ al judici per desnonament. 

Mecanisme de segona oportunitat. La Llei 24/2015 establia un "mecanisme de segona oportunitat" que permet als jutges acordar la cancel·lació dels imports de deute restants un cop tots els actius del deutor s'han liquidat. Aquest precepte es pot aplicar si la persona afectada està està en risc d'exclusió residencial i si no ha pogut complir un pla de pagaments establert prèviament en seu judicial. Això també està inclòs en el recurs.

 
Lloguer social. També s'ha vist afectada la necessitat d'oferir un lloguer social abans d'iniciar cap procediment de desnonament de famílies en situació de vulnerabilitat.

Cessió obligatòria de pisos buits. Amb la suspensió, l'administració no podrà obligar a empreses i entitats financeres a cedir durant tres anys els pisos que tinguin en propietat i que estiguin buits sense causa justificada. En principi, es pot exigir la cessió per la mera existència al municipi de com a mínim una unitat familiar en situació de risc d'exclusió residencial.

El Constitucional també suspèn una altra llei

El ple del Tribunal Constitucional (TC) també ha suspès cautelarment part de la Llei 19/2015 del Parlament de Catalunya que incorpora les figures jurídiques de la propietat temporal i la propietat compartida al llibre V del Codi Civil de Catalunya. La norma tenia com a objectiu buscar solucions per facilitar l'accés a l'habitatge.

Els magistrats han admès a tràmit el recurs que el govern espanyol va presentar contra l'article 1 i les disposicions primera, segona, tercera i final de la Llei, i han aplicat la petició de suspensió automàtica que el govern espanyol ha formalitzat invocant l'article 161.2 de la Constitució. L'executiu espanyol assegura que la Generalitat no té competències per regular aquest àmbit. Els magistrats disposen ara de cinc mesos per emetre sentència, aixecar la suspensió, o bé mantenir-la justificant la decisió.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

 

Participació