Junts pel Sí i la CUP registren la primera llei de desconnexió

La Llei integral de protecció social catalana, que dissenya la nova Seguretat Social en una Catalunya independent, entra al registre del Parlament en plena tensió entre els dos grups sobiranistes per la tramitació dels pressupostos

Diputats de la CUP i Junts pel Sí registrant la primera llei de desconnexió
Diputats de la CUP i Junts pel Sí registrant la primera llei de desconnexió | Pep Martí
31 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:03h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va voler deixar clar en l’inici del seu mandat que les coses es farien bé, amb totes les garanties jurídiques i salvant tots els esculls, però que es farien. Aquest migdia, els grups de Junts pel Sí i la CUP han presentat al registre del Parlament la primera de les tres lleis de desconnexió fruit de la declaració aprovada per la cambra catalana el 9-N passat, la Llei integral de protecció social catalana. El registre de la llei de la futura seguretat social catalana arriba en plena tensió entre els dos grups sobiranistes per la tramitació dels pressupostos.

El text és fruit dels treballs de la ponència que es va constituir per elaborar-la, formada pels diputats Chakir El Homrani i Natàlia Figueras, del grup de Junts pel Sí, i Albert Botran i Mireia Vehí per la CUP. De les tres lleis de desconnexió és la que ha plantejat menys conflicte entre els dos grups sobiranistes. De fet, ja durant les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per a la investidura, es va evidenciar que el bloc social era el que topava amb menys dificultats d’acord.   

Les altres dues lleis que continuen el seu procés d’elaboració són la Llei d’administració tributària catalana i la Llei de règim jurídic de Catalunya, que és el nom nou que es va donar a la que ha de ser la llei de transitorietat, i és la clau de volta jurídica del procés de construcció de la nova República independent.

Mireia Vehí: "És una llei encara autonòmica"
 
La diputada de la CUP Mireia Vehí ha valorat la presentació de la primera de les lleis de desconnexió. “La llei de  protecció social és encara autonòmica. Estem caminant cap a la ruptura però encara dins del marc autonòmic”, ha assegurat. La parlamentària ha explicat que la ponència ha estat treballant dues lleis. Aquesta és la primera, que de fet desplega l’Agència de Protecció Social, que ha de ser la carcassa de la futura seguretat social catalana.

De fet, l’agència ja es va presentar fa un any i ha estat recorreguda pel Tribunal Constitucional. Mireia Vehí ha dit que esperen que la proposició de llei registrada avui pugui ser aprovada abans que el Parlament interrompi les seves sessions per vacances. Després vindrà la Llei integral de seguretat social catalana.