Un miler de persones a una manifestació dels legionaris amb gran presència d'ultres

Crits contra Colau, l'independentisme i a favor de la unitat d'Espanya i dels cossos policials al centre de Barcelona | La cabra de la Legió, gran atracció de la marxa | S'han pogut veure banderes franquistes, creus cèltiques i salutacions a la romana

La manifestació dels legionaris ha acabat a la plaça Sant Jaume
La manifestació dels legionaris ha acabat a la plaça Sant Jaume | Adrià Costa
Redacció
28 de maig del 2016
Actualitzat el 29 de maig a les 0:27h
La manifestació dels legionaris contra Ada Colau i l'independentisme ha aplegat poc més de 1.000 persones al centre de Barcelona. La presència d'ultres i de simbologia feixista ha estat abundant i, des de l'organització, s'ha tolerat sense problemes. No en va, les agrupacions d'antic legionaris estan molt relacionats amb grups d'extrema dreta.
 
Salutació a la romana en acabar la marxa dels legionaris Foto: Adrià Costa

A la plaça Urquinaona, punt on havia de començar la mobilització a les 12 del migdia, s'han pogut veure banderes franquistes, carlistes i de l'àliga de Sant Joan. També creus cèltiques així com salutacions a la romana. La mobilització, amb desenes de veterans de la Legió d'arreu de l'Estat, s'ha convocat amb el lema "És l'hora de manifestar-se per Espanya i la seva defensa, tots junts!" i ha transcorregut sense incidents importants des de la plaça Urquinaona fins a la plaça Sant Jaume malgrat que hi hagut moments de tensió amb alguns vianants i veïns.

Un dels punts més esperats de la manifestació ha estat el pas per la comissaria de la Policia Nacional espanyola. Allà s'han fet visques al cos policial –també s'han sentit crits a favor dels Mossos d'Esquadra-. Els ultres que duien banderes feixistes s'han fotografiat al costat dels agents sense que els policies fessin res per evitar-ho. Mentrestant, l'atenció se centrava amb la cabra de la Legió, amb molts manifestants que s'hi feien “selfies”.
 
«Selfie» amb la cabra de la Legió. Foto: Adrià Costa
 
Els crits contra Colau i l'independentisme s'han alternat amb proclames espanyolistes. També s'ha cantat “El novio de la muerte” i l'himne nacional espanyol –amb lletra- en arribar a la plaça Sant Jaume. Ha estat en entrar en aquest cèntric espai públic que s'ha produït un dels majors moments de tensió quan alguns dels manifestants s'han encarat contra un home conegut per reivindicar diverses causes. Abans, a la Via Laietana, també han intentat agredir un jove que cantava Els Segadors amb una senyera ja que es pensaven que era una estelada. “És la bandera catalana!”, els ha aturat un membre del servei d'ordre.

Entre els participants destacava Custodio Ballester, el capellà i exmilitar ultra de l'Hospitalet que organitza les "processons" de Setmana Santa amb els legionaris. També dos veterans d ela Divisió Azul –els soldats espanyols que van lluitar amb els nazis- així com Jaime Gelada, regidor del PP de Cardedeu, protagonista de moltes polèmiques contra independentistes.
 
Bandera franquista a la manifestació dels legionaris. Foto: NacióDigital

Doble front de protesta

La protesta tenir dos fronts. Per una banda, defensar la Constitució espanyola en ple procés independentista. Per l'altra, protestar contra la voluntat de Colau de fer-los fora del local que ocupen gratuïtament a les antigues Casernes de Sant Andreu, cedit pel Consorci de la Zona Franca, i que sempre ha aixecat protestes entre el teixit associatiu del barri.

La darrera polèmica amb els legionaris va ser la passada Setmana Santa quan van desafiar els ajuntaments de l'Hospitalet de Llobregat i de Palafolls i van desfilar en forma de "manifestació" després que la seva presència a les processons de Setmana Santa hagués estat desautoritzada. En aquest darrer municipi, també es va organitzar una manifestació en contra de la desfilada.
 

Manifestació dels legionaris a Barcelona Foto: Adrià Costa

Arxivat a