SALUT

El tabac mata cada dia 24 catalans

El nombre de fumadors a Catalunya ha disminuït cinc punts percentuals des que es va aprovar la llei antitabac | Els homes de classe baixa i amb estudis secundaris fumen més i evidencien greus diferències socials

per Cristina Allué, 27 de maig de 2016 a les 20:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A Catalunya moren cada dia una mitjana de 24 persones per culpa del tabac. Això significa que una de cada sis morts (un 16%) són atribuïbles cada any al tabac i que cada hora en mor una persona. Així ho evidencien les dades de l’Agència de Salut Pública, que ha aprofitat que enguany se celebren deu anys de l’aplicació de la Llei 28/2005, la coneguda llei antitabac, per fer un balanç del tabaquisme a Catalunya.
 

Es calcula que 9.588 persones més grans de 34 anys moren per causes atribuïbles al tabac. En concret, el tabac provoca entre els homes un 24% de les defuncions. Entre les dones, aquesta xifra cau fins el 7%. “La xifra es manté amb un lleuger creixement, però esperem que pugui anar baixant, tot i que encara no en sabem quina serà la tendència”, ha explicat la subdirectora de Promoció de la Salut i Prevenció de la malaltia, Carmen Cabezas.
 
ELS EFECTES DEL TABAC EN LA SALUT
 
A Catalunya, doncs, un 26% de la població encara fuma. La xifra en homes augmenta fins el 31% i en dones es redueix fins el 20,6%. “El tabac provoca al món sis milions de morts. D’aquestes, 600.000 són persones que no han fumat mai. Es tracta d’una epidèmia que provoca més defuncions que la sida”, ha recordat el secretari de Salut Pública, Joan Guix. És cert, però, que totes les dades no són negatives. En deu anys, 200.000 persones han deixat de fumar, el que suposa una reducció de cinc punts percentuals entre el 2006 i el 2015.

 
A més, tal com argumenta Carmen Cabezas, tan sols un any després que es comencés a aplicar la llei antitabac, el nombre d’infarts de miocardi es va reduir un 11%. En només cinc anys, les hospitalitzacions per asma bronquial entre homes adults i nens van decréixer un 29%. “L’aplicació de mesures que preveuen o prohibeixen el tabac ha tingut efectes positius molt ràpids entre els fumadors passius. També s’ha demostrat que, entre els fumadors, les possibilitats d’infart es redueixen a la meitat de forma ràpida. Per a la resta d’afectacions, el descens és més gradual”, ha explicat. Entre les mesures que s'han dut a terme hi ha la prohibició de fumar en espais públics, però també les campanyes en hospitals, a les escoles i en els municipis. Del 24 al 31 de maig se celebra la dissetena edició de la Setmana sense Fum, que aquest any aplega més de 60 entitats.

 
EL CONSUM DEL TABAC A CATALUNYA
 
El consum del tabac, més elevat entre homes de classe baixa
 
Tot i que en aquests deu anys d’aplicació de la normativa, s’ha reduït notablement el nombre de fumadors, s’ha detectat, però, un biaix entre classes socials i entre gèneres. “Hem notat fortes desigualtats social en el consum de tabac”, ha assegurat Guix. De fet, segons les dades de l’Agència de Salut Pública, el consum és sempre més elevat entre els joves d’entre 25 i 34 anys, sobretot entre els homes. A més, entre aquells que són de classe baixa i que tenen estudis secundaris hi ha més probabilitats de fumar.
 
De l’enquesta que ha realitzat l’Agència de Salut Pública se’n dedueix també que l’edat mitjana en què es comença a fumar són els 17 anys i que la major part fumen 11 cigarretes al dia. El 70% dels fumadors ha intentat deixar-ho alguna vegada, envers del 32% que no ho ha intentat mai. Dels que han aconseguit abandonar el tabac, el 80% ho ha fet sense ajuda de cap mena. 
 

Consulta l'Informe Deu anys d'aplicació de la Llei 28/2005

Consulta la presentació de l'Informe sobre l'impacte del tabaquisme a Catalunya

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació