Fermín Muguruza reivindica els gegants negres com a símbol antiracista

El cantant i escriptor presenta el llibre "Black is Beltza" a Berga davant d'una cinquantena de persones | El còmic es basa en la discriminació racial que van patir els Gegants de Pamplona el 1965 a Nova York

Fermín Muguruza presentant el llibre Black is Beltza a Berga.
Fermín Muguruza presentant el llibre Black is Beltza a Berga. | Martí Albesa
26 de maig del 2016
Actualitzat a les 20:16h
Els Gegants de la Patum, així com també ho van ser els de Pamplona el 1965, han estat, són i seran un exemple de respecte i igualtat intercultural. Més enllà del seu significat en la cultura popular, el fet de ser negres i el simbolisme que això transmet, és molt simptomàtic d'una societat que lluita contra la discriminació racial. Per això, aquest dijous a Berga, l'escriptor i cantant basc Fermín Muguruza, ha apel·lat a aquesta responsabilitat, posant d'exemple els gegants de la seva terra, en la presentació del llibre Black is Beltza

El llibre és una novel·la gràfica de ficció en estil còmic, però basada en uns fets que, segons ha explicat, el van fer reflexionar molt quan els va llegir. El 1965, la comparsa dels Gegants de Pamplona va ser convidada a Nova York per desfilar per la cinquena avinguda. Allà, però, no hi van poder sortir tots els gegants, ja que les autoritatsvan prohibir la participació dels gegants negres. 

Això, que es podria haver convertit en una simple anècdota, va portar Muguruza a pensar en el moment que llavors es va viure i tots els canvis socials, polítics i musicals que ho van envoltar fins al 1967. El llibre explica la història del geganter que, indignat, va decidir revelar-se contra aquesta discriminació, entrant de ple en un moment històric replet d'aldarulls de caire racial, els serveis secrets cubans i els Black Panters americans. 

"La cultura i la creació és una gran clau contra la ignorància, una ignorància que porta a la xenofòbia", ha afirmat Muguruza a la presentació. Per això, el llibre intenta transmetre un missatge "d'empoderament" a través d'unes figures, els gegants, que porten a pensar que un també pot ser gran: "És una idea preciosa, no perquè volguem trepitjar ningú, sinó perquè no ens trepitgin a nosaltres". 

En aquest sentit, l'autor del llibre relaciona la història amb els valors socials i polítics. Unes idees transmeses, moltes vegades, ha recordat, des de ben petits. 
 

Presentació del llibre Black is Beltza de Fermín Muguruza a Berga Foto: Martí Albesa


Admiració pels gegants

Una de les coses que més ha sorprès a Muguruza de la Patum, ha dit, és una sensació "molt propera", de formar part d'un tot, viure els salts des de dins de la plaça i que, totes aquestes sensacions, a més, es transmetin als menuts i entre tothom. "M'ha encantat la idea de ballar amb tothom, la unió entre la música i tots els elements". 

I relacionat amb això, ha prosseguit, la gran quantitat de nens que, a l'esquena del seu pare o mare, ballaven conjuntament, amarant-se d'unes sensacions úniques, que li han recordat enormement a Pamplona. Allà, ha explicat, tots els nens juguen amb uns gegants de joguina que, segons ha assegurat, estan començant a "desbancar" les joguines de Disney. 
 

El portaveu dels geganters, Pere Gendrau, a la presentació del llibre de Fermín Muguruza Foto: Martí Albesa


Gegants, punts de vista i nacions

Per al portaveu de la comparsa dels Gegants de Berga, Pere Gendrau, que enguany celebren els 125 i 150 anys, aquests elements festius són "essencials" per parlar dels diferents punts de vista, cultures i nacions. L'anècdota dels de Pamplona, per exemple, va fer reflexionar en un moment convuls de la lluita antiracista, i aquesta experiència, ha afirmat, és una "molt bona excusa per parlar de moltíssimes altres coses". 

Així mateix ho ha vist també la regidora de Patum, Mònica Garcia, que, en nom de l'Ajuntament de Berga, ha agraït la presència de Muguruza i la seva aportació a la Patum. 
 

Presentació del llibre Black is Beltza a Berga Foto: Martí Albesa