La Patum de Lluïment obre majestuosa el dijous de Corpus a Berga

La calor protagonitza la popular festa berguedana | La CUP, que s'estrena governant en una Patum, no assisteix a la missa prèvia, tot i que surt de l'església de Santa Eulàlia amb la resta d'autoritats | Els nens acompanyen per primera vegada el seguici d'honor dels administradors

L'Àliga de la Patum, majestuosa a Lluïment
L'Àliga de la Patum, majestuosa a Lluïment | Martí Albesa
26 de maig del 2016
Actualitzat a les 21:57h
Si per una cosa destaca la Patum de Lluïment de Berga és per la seva majestuositat, respecte i vibració. Ja a les 12.00 tocades, les comparses han fet el tradicional passadís a les autoritats amb l'himne de Berga de fons. Un acte solemne, de reverència, en què la Patum dóna les gràcies a la ciutat, i la mateixa ciutat a la Patum. 

Els actes de la Patum de Lluïment, però, han començat amb la missa prèvia a l'església de Santa Eulàlia, en els quals els regidors de la CUP no han assistit, com ja van anunciar anteriorment. No obstant això, aquests sí que han sortit de les portes de l'església, conjuntament amb la resta d'autoritats, fins al balcó de l'Ajuntament, que enguany ha comptat amb la presència del director general de Cultura, Lluís Puig; el cap de Cultura Popular ICUB, Francesc Fabregat, i el músic i escriptor Fermín Muguruza. Es tracta, cal recordar-ho, de la primera Patum amb la formació de l'esquerra independentista al govern municipal.
 

Gegants de la Patum a Lluïment Foto: Martí Albesa


El sol i la calor, però, han estat els protagonistes d'aquesta jornada. Centenars de famílies han gaudit d'un dia radiant, on les comparses més esperades, com l'Àliga han estat els protagonistes. Com és habitual, silenci absolut i pell de gallina. En aquesta, però també en la resta de comparses, amb qui s'ha pogut ballar còmodament.


Enguany, a més, hi havia una altra novetat. Els nens, i no només les nenes, també han pogut acompanyar el seguici d'honor de les autoritats, i els seus vestits no han estat marcats pel protocol. No obstant això, el blanc ha predominat, i pocs nens s'han animat a acompanyar regidors i administradors. 
 

Un Maça a la Patum de Lluïment Foto: Martí Albesa


I és que la Patum de Lluïment és precisament això. Els ciutadans de Berga llueixen les seves millors gales i tothom viu amb respecte una Patum de tots. De cara al vespre, la plaça de Sant Pere es tornarà a omplir, aquesta vegada, amb un ambient molt diferent. Les comparses faran quatre salts i, després del segon i el quart, es farà el tradicional salt de Plens. Una imatge similar, tot i que radicalment diferent de la d'aquest migdia.
 

GALERIA DE FOTOS de la Patum de Lluïment (Martí Albesa)

 

Un guitaire a la Patum de Lluïment esperant l'inici de la festa. Foto: Martí Albesa