VÍDEO Comença la Patum de Berga

Centenars de persones acompanyen el Tabal i els Gegants pels carrers de la ciutat

La Passada amb la plaça de Sant Pere repleta de gent, aquest dimecres
La Passada amb la plaça de Sant Pere repleta de gent, aquest dimecres | Aida Morales
25 de maig del 2016
Actualitzat a les 14:01h
 
Faci sol, plogui o pedregui. La Patum ja és aquí i, els berguedans, han volgut donar-li la benvinguda al màxim, aquest dimecres, tornant a omplir la plaça de Sant Pere durant el Passacarrers del migdia. En aquest, com és tradicional, han sortit els quatre Gegants i el Tabal que, acompanyats per la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), enfilen cap al barri vell de la ciutat, recorren el carrer major i, finalment, travessen el carrer del Roser per tornar a Sant Pere. 

Una Passada que Berga viu amb màxima il·lusió, amb un nou tabaler, Xavi Prat, al capdavant de la comparsa, i amb uns Gegants, si més no, una mica més cansats que en els últims anys. Per a molts, la celebració dels 125 i 150 anys d'aquesta comparsa pujant fins al Santuari de Queralt ja va ser un primer bateig de Patum, tot i que molta gent no hi va poder pujar o, simplement, va decidir reservar-se. 

El que és segur, però, és que Berga, a partir de les 12 del migdia, ja ha canviat. Des d'avui i fins diumenge, cada dia serà dissabte, i els carrers, bars, restaurants i locals d'hostatgeria estaran plens. L'ambient és festiu, les escoles fan festa, i les famílies i grups d'amics inunden les principals artèries de la ciutat barrejant sentiments retrobats. 

A partir d'aquesta primera Passada, doncs, s'entra de cap al bucle de Patum. A les 20 hores, un procediment molt similar es repetirà, aquesta vegada, només amb els Gegants Vells, però afegint-hi Maces i Guites. Un Passacarrers, com sempre, dedicat a l'Ajuntament i als seus regidors. Un Passacarrers, altra vegada com sempre, que tornarà a finalitzar amb l'eufòria desbordada dels Tirabols a la plaça de Sant Pere.
 

La Passada de dimecres al migdia amb la plaça de Sant Pere repleta de gent. Foto: Aida Morales.