dada de la setmana

L'estat espanyol, a la cua en peticions d'asil

A Europa només s'accepten el 4,7% de les sol·licituds d'acollida de refugiats | Regne Unit, França i Alemanya en reben dues terceres parts | A Espanya, només s'han acceptat 180 peticions els darrers vuit anys

per Joan Gasull , 30 de maig de 2016 a les 17:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Europa s'enfronta des de fa mesos a l'arribada massiva de refugiats a causa de conflictes com els de Síria, Afganistan o Ucraïna. Les peticions d'asil es multipliquen. La Unió Europea ha promès acollir 160.000 desplaçats en els dos pròxims anys. Espanya s'ha compromès a acceptar-ne 16.000. En el període 2008-2015 n'ha acollit només 180.

Malgrat aquestes declaracions, els darrers vuit anys s'han admès menys de 200.000 refugiats (la gran majoria al Regne Unit, França i Alemanya), d'uns 4.000.000 de peticions, el qual representa un 4,7% del total. La xifra encara és més dramàtica si considerem que l'any passat el percentatge d'acceptació va ser menor al 2%, donat l'increment de peticions.


El fet que cada cop hi hagin més persones desplaçades, no significa que s'estiguin acceptant més peticions d'asil. L'estat espanyol ha acollit un 0,44% de les sol·licituds els darrers vuit anys, i un 0,07% el 2015. Els països amb els percentatges més favorables són el Regne Unit i Romania, amb un 22% i un 14%, respectivament. Alemanya ocupa la primera posició en sol·licituds rebudes, amb més d'un milió de peticions.

NacióDigital ha recopilat les dades ofertes per l'Eurostat corresponents a les peticions i acceptacions els darrers anys per a fer-ne un estudi.

 
SITUACIÓ DE LES PETICIONS D'ASIL A EUROPA
 
 
Regne Unit, França i Alemanya acullen dues terceres parts dels refugiats

El repartiment de sol·licitants d'asil dins d'Europa és extremadament desigual, des de països com Estònia o Portugal on no s'ha acceptat cap petició de les rebudes des del 2008, a d'altres com Regne Unit, França i Alemanya, amb un nombre d'acollides de 46.955, 45.425 i 36.185 refugiats, respectivament.


Lògicament són els països més rics aquells que reben més sol·licituds d'asil, amb un total de gairebé dos milions i mig de peticions, en comparació al mig milió dels països més pobres. Aquells que estan propers a la mitjana de riquesa europea n'han rebut una mica més d'un milió.

Els percentatges d'acceptació també són molt dispars, variant de les 585 acceptacions per cada milió d'habitants en els països més rics, a les 86 els més pobres, i 361 la resta de països. 

Si es tenen en compte les acollides segons la població del país, Àustria, Suècia i Noruega ocupen les primeres posicions, amb 1.832, 1.618 i 1.165 refugiats acceptats per cada milió d'habitants. L'estat espanyol en rep menys de 4 per milió d'habitants.

L'estat espanyol, 180 acollides en vuit anys

Espanya s'ha compromès a acollir 16.000 refugiats en dos anys, xifra sorprenent si es té en consideració que en els darrers vuit anys només n'ha acceptat 180. El 2015, 10. No arriba ni a 4 persones acollides per cada milió d'habitants en gairebé una dècada. Aquestes dades són encara més accentuades si les contraposem a països més pobres que Espanya com Romania o Grècia, amb 82 i 554 refugiats acollits per cada milió d'habitants, respectivament.

Els percentatges d'acceptació de l'estat espanyol corresponen al 0,44% els darrers vuit anys i un 0,07% el 2015. Aquest resultat tan baix s'accentua si es té en compte que el nombre de demandes rebudes (41.125) és força inferior que la mitjana europea de sol·licituds per país, 127.000. Si a Europa s'haguessin admès els sol·licitants d'asil de forma proporcional a la seva riquesa per capita, a Espanya li correspondria haver rebut 5.547 refugiats des de 2008, i 17.339 refugiats si s'haguessin acollit de manera proporcional a la població total.


Categorització dels països segons riquesa (a partir de dades del PIB per capita):

Rics: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Holanda, Irlanda, Islàndia, Liechtenstein, Luxemburg, Noruega, Suècia, Suïssa

Propers a la mitjana europea (EU 28): Eslovènia, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Malta, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Xipre

Pobres: Bulgària, Croàcia, Eslovàquia, Estònia, Grècia, Hongria, Letònia, Lituània, Polònia, Romania

______
NOTA: Les dades ofertes per l'Eurostat no poden enllaçar-se directament, els noms de les taules d'on s'han extret són els següents:
- Asylum and first time asylum applicants by citizenship, age and sex Annual aggregated data (rounded)
- Resettled persons by age, sex and citizenship Annual data (rounded)
- GDP per capita in PPS
- Population on 1 January

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació