Què va passar quan Jorge Valdano va conèixer Johan Cruyff?

L'exentrenador del Reial Madrid presenta el seu nou llibre, «Fútbol: el juego infinito», en una entrevista a «El món a Rac 1» marcada pel record del jugador blaugrana

Jorge Valdano, en una entrevista a «El Hormiguero», d'Antena 3
Jorge Valdano, en una entrevista a «El Hormiguero», d'Antena 3 | YouTube
Redacció
25 de maig del 2016
Actualitzat a les 9:33h
L'exfutbolista i exentrenador del Reial Madrid, Jorge Valdano, acaba d'escriure Fútbol: el juego infinito, un llibre en el qual explica que aquest esport és, avui dia, un negoci sense fronteres que genera una emoció en perpètua renovació, i que converteix els aficionats en clients. En la presentació d'aquest títol, Valdano va ser entrevistat, ahir dimarts, a El Món a Rac1, per Jordi Basté. En aquesta conversa, l'argentí va recordar el desaparegut Johan Cruyff.

La primera vegada que Valdano va veure l'exentrenador del Barça va ser en un partit de la Copa de Rei, a Vitòria, marcat per una intensa pluja. En aquella jornada l'argentí era un espectador que, segons va narrar, es va "quedar a quadres quan, cinc minuts després d'haver començat el partit, Johan va organitzar l'equip sense consultar-ho amb l'entrenador". Valdano va descriure Cruyff com un futbolista amb caràcter que "jugava com els déus". "Manava molt més que l'àrbitre, tenia autoritat sobre els jugadors i un gran domini dels temps i de la pilota".

La primera vegada que l'exjugador del Reial Madrid va intercanviar paraules amb el blaugrana va ser en un partit al Camp Nou. Ell tenia 20 anys, i li va dir: "Per què no et quedes una pilota per tu i ens en dónes una altra a nosaltres?". Valdano va explicar que en aquell moment estava encantat de parlar amb Johan però, anys més tard, li van mostrar una fotografia d'aquell moment i es veia que Cruyff tenia un gest torçat.

L'argentí, va pronunciar una reflexió sobre la mediocritat, després que Basté li recordés que divendres farà 20 anys que va escriure un article sobre la destitució de Johan com a entrenador. "Se'n va Cruyff, un obstacle menys per a la mediocritat", era la frase que tancava el text. Mediocritat, no només present al futbol sinó també en la política i en el periodisme i per tot. "El problema de la mediocritat és que ataca en grup i, generalment, escull objectius amb molta punteria, és clar. Cruyff va ser un d'aquest tipus, el que passa és que com que tenia una personalitat superior, semblava estar per sobre de qualsevol debat", va dir Valdano.

L'argentí va destacar en nombroses ocasions l'excel·lència com a jugador i entrenador de Cruyff, però també la seva duresa. En un partit amistós de pretemporada a Tenerife quan ambdós eren entrenadors, Valdano va presenciar una "discussió" del blaugrana amb els seus jugadors perquè volien anar a córrer. "Jo me'l mirava i pensava: però aquest home com pot remar a contracorrent amb tanta fe?", va narrar entre riures. "Així era", va concloure.
 
Arxivat a