Prohibició i censura, motius de reflexió

La segona edició de la Setmana de la Cultura Prohibida s'instal·la a El Born CCM fins al 29 de maig | La programació inclou una ponència sobre Anonymous, tallers, taules rodones, diàlegs, documentals i un concert de Gerard Quintana

Imatge de l'exposició #CulturaProhibida
Imatge de l'exposició #CulturaProhibida | Born CCM
25 de maig del 2016
Actualitzat el 27 de maig a les 12:35h
La censura i la llibertat d’expressió són les protagonistes, des d’aquest dimarts fins el diumenge 29 de maig, d’una trentena d’actes a El Born Centre de Cultura i Memòria amb la Setmana de la Cultura Prohibida. La segona edició de l'esdeveniment arriba avalada per l'èxit de l'any passat, centrant en aquesta ocasió la mirada en la censura al món musical, protagonista de diversos actes i de l’exposició "Vibracions Prohibides".

A banda d'això, aquest 2016 el certamen també sobrepassa les parets de l’antic mercat del Born amb itineraris i amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i el Consolat dels Estats Units. Actes que agafen valor en uns temps com els actuals, on cal la garantia del dret universal a l’accés lliure i obert a tot tipus d’informació.

Més d’una trentena d’actes de múltiples formats

Més d’una trentena d’actes en diversos formats fan gran la programació d’El Born CCM. Entre ells, la ponència inaugural sobre el paper d’Anonymous en la denuncia de la censura, de la mà de l’escriptora Gabriella Coleman, un repàs a la censura a la biblioteca pública, amb la jornada Nihil Obstat, tallers, diàlegs, taules rodones amb periodistes, músics, historiadors i experts en censura musical, el documental La cançó censurada –centrat en els mecanismes de censura a la Nova Cançó durant la dècada dels seixanta– o el mercat de llibres prohibits –Plaça Comercial, dissabte 28 i diumenge 29, tot el dia–, que aplegarà llibreters i curiosos en torn a obres literàries censurades.

Un dels plats forts de la setmana serà el concert Intocables (dissabte 28, 20h), una tria personal de Gerard Quintana on interpretarà algunes d’aquelles cançons que han esdevingut prohibides, incòmodes, censurades, marginades o perseguides, com ara el God Save de Queen dels Sex Pistols, Senyors de la Guerra de Bob Dylan o La sequia, d’Albert Pla.

Dues exposicions amb el vermell de la censura

La censura musical centra bona part del pes de la Setmana de la Cultura Prohibida 2016 a través de l’exposició "Vibracions prohibides" (Espai Públic d’El Born CCM, gratuïta), un repàs a portades de discs que van ser prohibides. A més, recuperant la línia original de la Setmana, torna l’exposició "Vermell de Censura" (Espai Públic d’El Born CCM, gratuïta), una mostra de textos i llibres censurats o prohibits, obres maltractades, llibres retallats, edicions segrestades o volums amagats en inferns de biblioteques o magatzems tancats en pany i clau. Una mostra que serveix per exercitar la memòria i aprendre dels errors del passat.

Una de les apostes del 2016 és sobrepassar les parets de l’antic mercat del Born i obrir horitzons per ampliar l’abast del cicle. S’han programat dues visites guiades pensades i preparades per ensenyar diversos espais de Barcelona que van ser testimonis clau de la repressió censora i de la lluita amagada contra aquesta mateixa repressió. Amb "Els secrets de la Biblioteca de Catalunya" (dijous 27, 11 h i 17 h) i "Seguint els rastres de la censura" (dissabte 28 i diumenge 29, 10:30 h), es presenten aquests espais de la ciutat i la seva vinculació amb el món de la prohibició.
 

Detall de l'exposició #CulturaProhibida Foto: Born CCM

Arxivat a