El verd Van der Bellen atura els ultres a les portes de la presidència d'Àustria

El candidat ecologista és el nou president del país, amb un 50,3% dels vots | El sufragi per correu ha decantat la balança en l'últim moment

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen | Wikicommons
23 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:17h
El cadidat verd Alexander Van der Bellen serà finalment el nou president d’Àustria, segons ha informat el ministeri de l'Interior. Ha guanyat per la mínima després d'aconseguir el 50,3% dels vots un cop comptades les paperetes enviades per correu. Tan sols unes dècimes el separen de Norbert Hofer (49,7%), qui ha dut el seu partit, l’ultra i xenòfob FPO, a les portes de la presidència de la República. 

Malgrat el seu fracàs, el FPO pot estar satisfet pel resultat. Trastoca el sistema polític, anuncia unes eleccions generals a Àustria –previstes en principi pel 2018- que ho seran tot menys plàcides i amenaça el lideratge de les forces tradicionals, socialistes i populars.

Àustria ha evitat el pitjor, però la força de l’extrema dreta, populista, amb formes encorbatades i profundament euroescèptica, és un avís que tot sembla indicar que no serà menystingut per les elits de la UE i la societat civil d’aquesta república alpina.

El resultat dóna una mica d’aire al govern de gran coalició entre socialistes i populars, que entre la primera i la segona volta de les presidencials ha estrenat un nou canceller. Christian Kern, nou líder del socialista SPO i cap del govern, es trobarà ara amb un president que pot ser un aliat –malgrat que Van der Bellen va ser militant socialista abans de passar-se als verds- i potser gaudirà de marge per solidificar-se al capdavant del govern. Però la classe política austríaca haurà de fer una bona lectura dels resultats i reconnectar amb els neguits d’una ciutadania inquieta.