Els austríacs decideixen avui si donen la presidència a l'extrema dreta

Norbert Hofer, d’extrema dreta, i el verd Alexander van der Bellen competeixen en la segona i definitiva volta

Norbert Hofer,  el candidat presentat pel Partit de la Llibertat (FPO), d'ideologia ultradretana
Norbert Hofer, el candidat presentat pel Partit de la Llibertat (FPO), d'ideologia ultradretana | Europa Press
22 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:14h
Àustria celebra aquest diumenge la segona i definitiva volta de les eleccions a la presidència de la República. Dos candidats competeixen per ocupar la prefectura de l'Estat: Alexander van der Bellen, veterà dirigent dels verds, i Norbert Hofer, el candidat presentat pel Partit de la Llibertat (FPO), d'ideologia ultradretana i discurs xenòfob.

La campanya no ha pogut ser més estranya. S'han publicat poquíssimes enquestes, potser perquè els sondejos van ensopegar seriosament durant la campanya de la primera volta, que va apartar de la cursa electoral els candidats dels principals partits, el Socialista i el Popular. Malgrat el risc real de triomf de Hofer, cap dels dos grans partits, que governen en gran coalició a Viena, han fet una crida explícita a votar Van der Bellen, tot i que sí que ho han fet els principals dirigents d'aquestes formacions. Fa dos dies, la candidata que va quedar en tercera posició, la jutgessa Irmgard Griss, independent, considerada de centredreta, va dir que ella també votaria el verd enfront Hofer.

Hi ha la percepció en cercles polítics i econòmics que el vot democràtic es mobilitzarà per barra el pas a Hofer. Però els experts en demoscòpia han assenyalat aquestes setmanes que es detecta un vot ocult cap a l'opció del FPO, entès com a vot de càstig, i que res es pot descartar.