Sànchez, reelegit president de l'ANC després d'una victòria per la mínima

L'elecció d'un nou nucli dur de l'Assemblea tanca la crisi interna viscuda les darreres setmanes | Els grups en pugna van decidir acceptar el joc de majories per evitar allargar el conflicte

Jordi Sànchez, al costat de Liz Castro, aquest dissabte
Jordi Sànchez, al costat de Liz Castro, aquest dissabte | Adrià Costa
22 de maig del 2016
Actualitzat a les 11:58h
Deu haver estat l'esperit de Ripoll. L'ANC va celebrar ahir una reunió que hagués pogut acabar com el rosari de l'aurora. El secretariat nacional elegit la setmana anterior va deixar un paisatge ple d'incerteses i sense una majoria clara. Finalment, els 75 membres del màxim òrgan de l'entitat –hi va haver dues absències- van saber gestionar una situació endimoniada.

Un pacte de darrera hora entre els qui apostaven per la continuïtat del president sortint, Jordi Sànchez, finalment reelegit, i els seus crítics, va evitar el desbloqueig que molts observadors i mitjans anunciaven. Segons els estatuts, calen dos terços per elegir els responsables primers de l'entitat: el president, el vicepresident, els secretaris i el tresorer. La primera votació per elegir secretari ja va indicar que ningú disposaria dels 52 sufragis exigits. Què fer? Un dels presents va proposar que, per evitar un bloqueig que només faria mal a l'organització i, sobretot, a l'esperit unitari que ha donat força a l'Assemblea, que tothom acceptés que en segona votació, el candidat menys votat es retiraria.

És així com es va evitar un conflicte sense final que hagués llançat a rodar moltes coses. En l'elecció de president i dels altres tres càrrecs, es va seguir el mètode acordat. Jordi Sànchez va ser reelegit president per 40 vots a 35, i amb votacions diferents, una majoria va elegir nous titulars de la vicepresidència, la secretaria i la tresoreria.

La nova vicepresidenta, Natàlia Esteve, és una dirigent jove, elegida per la llista territorial de Barcelona. Va tenir un paper destacat en la darrera assemblea general de l'ANC i es considera que el seu paper serà decisiu per aquesta nova etapa. Eulàlia Subirana va ser elegida nova secretària. Es tracta d'una de les signants de l'article crític impulsat per persones de pes de l'entitat, com Quim Torra i Antonio Baños, i s'havia alineat amb el sector crític. El tresorer continuarà sent Marcel Padrós, proper a Jordi Sànchez.

El debat que s'ha produït ha permès parlar clar i totes les parts en conflicte han fet la seva autocrítica. El discurs de Liz Castro reconeixent els resultats ha estat molt elogiat per tots els presents. S'ha expressat en la reunió que l'ANC donarà més joc als diversos membres del secretariat per oferir una imatge més coral. L'habilitat d'uns i altres, el sentit comú i, potser, també l'esperit de Guifré el Pilós, fundador del monestir de Ripoll, han sabut posar fi a mesos de tensions. Aquesta tarda, quan els nous membres del secretariat tornaven cadascú a casa seva, hi havia un ambient de satisfacció per haver evitat una ruptura absurda.