Puigdemont i Ximo Puig refan el pont entre Catalunya i el País Valencià

La visita del president de la Generalitat valenciana és el símbol d’uns temps nous i posa fi a vint anys d’incomunicació | Esperen que la reciprocitat entre Canal 9 i TV3 sigui una realitat a finals d'any

Ximo Puig i Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat
Ximo Puig i Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat | EFE
18 de maig del 2016
Actualitzat a les 20:21h
El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha rebut avui el seu homòleg del País Valencià, Ximo Puig. Una trobada institucional que no tindria més transcendència en un panorama polític convencional. Però que en aquests moments té una rellevància especial. Després de dècades de govern del Partit Popular, una nova hegemonia política s’imposa a València, i porta amb ella una mirada diferent cap a Catalunya. Fa vint anys.

En la compareixença dels dos presidents –marcada per l'anunci de Puigdemont de no assistir a la final de Copa per la prohibició de l'estelada-, Ximo Puig ha estat molt explícit i ha explicat que s’ha acordat fer una mesa comuna sobre el corredor mediterrani, la paràlisi del qual ha estat qualificada de “fet insòlit” pel dirigent valencià. Puig ha parlat de la reciprocitat de TV3 i Canal 9, que es preveu en un futur immediat (es vol que sigui entorn de finals d’any), dels vincles entre els dos territoris i de la voluntat de refer uns ponts que ara restaven trencats. Puigdemont ha estat convidat a visitar el País Valencià, que es concretarà en breu.

La trobada posa fi a vint anys de silenci i incomunicació entre Catalunya i el País Valencià. El president Puig ha recordat que fa cent anys, el 1918, hi va haver una gran manifestació a València reclamant el corredor mediterrani, i que es tracta d’una vindicació estratègica.  
Tots dos presidents han mostrat complicitat en tots els àmbits. També en el del finançament. Puig ha criticat durament la situació de la caixa valenciana, definint com a demagògica la proposta de Mariano Rajoy de reduir impostos, una cosa que, com ha recordat el president valencià, ja ha fet altres cops i ho ha incomplert. “Amb els diners dels altres és fàcil baixar impostos”, ha reblat el president Puigdemont.  

La fi de vint anys de desencontre

Ximó Puig ha definit de “fracàs” la política dels anteriors governs valencians respecte a Catalunya. “S’ha de posar les institucions al servei dels ciutadans” posant fi a vint anys de desencontre. “Hem perdut massa temps”, ha repetit el president de la Generalitat valenciana. Per què? El mateix Ximo Puig ho ha contestat: “Per sectarisme”.