Turisme

Radiografia del turisme a Catalunya

El 2015 va tancar amb un rècord històric de visitants estrangers a Catalunya, més de 19 milions | Malgrat la crisi, el sector hoteler ocupa més del 80 % del turisme de mercat

per Joan Gasull , 19 de maig de 2016 a les 19:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 2015 es va batre un nou rècord històric amb més de 19 milions de turistes estrangers. Tot i que una cinquena part dels visitants escull opcions gratuïtes d'allotjament, el sector hoteler segueix liderant el turisme de mercat amb més d'un 80% dels visitants. Són els apartaments turístics, però, els que mostren un major creixement, amb un increment de més d'un 46% en vuit anys. NacióDigital ha recopilat i analitzat les últimes dades publicades per l'Idescat i l'INE sobre el turisme a Catalunya i a l'estat espanyol.
 
EL TURISME ESTRANGER, A L'ALÇA

 
Rècord en nombre de visitants estrangers

El 2015 van passar per Catalunya 19.260.600 de turistes estrangers, tot un rècord històric. D'aquests 19 milions, un 26,6% és d'origen francès, un 10,1% britànic i un 8,1% alemany. Entre els tres països sumen més de 8,5 milions de visitants l'any passat. El nombre de visitants estrangers a Catalunya s'ha incrementat en un 41,6% en relació amb l'any 2009, on el nombre de visitants va ser de gairebé sis milions menys.


Els motiu principal que porta els estrangers a Catalunya és l'oci, en totes les seves vessants, seguit a gran distància pels viatges de negocis o professionals i els desplaçaments per motius personals.
 
ON GASTEN MÉS DINERS ELS TURISTES ESTRANGERS?

 
Els turistes estrangers deixen a Catalunya 1.813 milions d'euros el primer trimestre. A més, hi ha hagut una despesa de transport internacional de 654 milions d'euros. Cal tenir en compte, però, que dins dels paquets turístics hi pot haver també despeses de transport. Enguany és el primer any que es publiquen aquestes dades a través de l'Idescat i, per tant, no podem comparar les xifres. En el gràfic es mostra el desglossament de la despesa els primers tres mesos d'aquest any.
 
ON SÓN LES ESTADES MÉS LLARGUES?
 
La crisi no altera el turisme a Catalunya

Els establiments hotelers passen d'ocupar un 79,6% del turisme de mercat el 2007 a un 80,9% el 2015. El percentatge restant se'l reparteixen càmpings (12,6%), apartaments turístics (4,7%) i turisme rural (1,7%). Tot i així, cal matissar que els últims cinc anys el sector hoteler ha patit un lleu retrocés davant de les altres opcions de turisme, que havien arribat a ocupar un 17,8% dels viatgers l'any 2011. Els albergs apareixen a l'enquesta per primera vegada l'any 2014, i per tant no s'han inclòs a la comparativa temporal. Actualment ocupen la darrera posició en nombre de viatgers, i suposen uns 350.000 pernoctants anuals.

En relació amb l'any 2007, l'opció turística amb més creixement han estat els apartaments, amb un 46,3% d'increment en el nombre de viatgers acollits. La que menys ha crescut han estat els càmpings, que s'han mantingut amb un 3,1% de creixement en relació amb el 2007, malgrat haver-se recuperat de la davallada experimentada en el període 2007-2013. Per la seva banda, el sector hoteler ha crescut un 22,4% i el turisme rural un 20,1%.

Pel que fa a pernoctacions, el darrer any se'n van fer més de 75 milions, el 68,9% de les quals corresponen a establiments hotelers. Tot i així, com es mostra al gràfic superior, el nombre mitjà de nits per viatger és molt més elevat en el cas dels apartaments turístics i els càmpings en comparació a les altres opcions de turisme de mercat, que no arriben als tres dies.
 
EL TURISME A l'ESTAT ESPANYOL
 
Un de cada cinc viatgers estrangers prefereix els allotjaments gratuïts

Segons dades de l'Idescat un de cada cinc viatgers estrangers opta per allotjament gratuïts, és a dir, pel turisme de no mercat. A l'Estat espanyol, es comptabilitzen altres opcions d'allotjaments que l'Idescat no recull. Per una banda, hi ha, per exemple, la pernoctació a casa de familiars o amics o models de consum col·laboratiu, que s'estan guanyant poc a poc el seu nínxol de mercat a través de portals com Airbnb o Coachsurfing. Tal com l'enquesta descriu, aquest model d'allotjament contempla diverses opcions: lloguer complet de l'apartament, només una habitació o intercanvi d'habitatges. Per altra banda, també es consideren opcions com la pernoctació en habitatges de segona propietat o lloguers d'apartaments a través d'agències.

Consulta les dades oficials:

Idescat. Enquesta Egatur de l'Institut d'Estudis Turístics (IET)

INE. Estadística de Movimientos Turísticos en Frontera (FRONTUR)

INE. Encuesta de ocupación hotelera

INE. Encuesta de ocupación en campings

INE. Encuesta de ocupación en apartamentos turísticos

INE. Encuesta de ocupación en alojamientos de turismo rural

INE. Encuesta de ocupación en albergues

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació