L'ultra Norbert Hofer suavitza el discurs per assaltar la presidència d'Àustria

Campanya de sostre baix, mentre els grans partits no fan cap crida a la mobilització contra l’extrema dreta | Algunes personalitats socialistes i democristianes sí que demanen el vot pel verd Van der Bellen

Norbert Hofer suavitza el discurs per presidir Àustria
Norbert Hofer suavitza el discurs per presidir Àustria | FPÖ
17 de maig del 2016
Actualitzat el 19 de maig a les 8:48h
La campanya de la segona volta de les eleccions presidencials austríaques està sent de perfil baix. A cinc dies de les eleccions presidencials, el candidat de l’extrema dreta austríaca, Norbert Hofer, suavitza el discurs mentre el seu adversari ecologista, Alexander van der Bellen, intenta mobilitzar l’electorat moderat. Hi ha una total incertesa sobre el resultat.

Un factor que crida l’atenció és la fredor ambiental que envolta aquesta campanya, si més no fins ara, i que els principals partits, bàsicament el Partit Socialista (OSP) i el Partit Popular (OVP), democristià, no han fet cap crida formal a la mobilització a favor del candidat progressista.  

Sembla com si la campanya es mogués en uns cànons no massa explícits, però alhora que tothom sabés el que s’hi juga. Els socialistes han tingut els reflexos de forçar el canvi de líder i de canceller –primer ministre-. El nou, Christian Kern, ja ha jurat el càrrec i mostra una major desimboltura que el seu antecessor Faymann.

Però que hi ha preocupació en els circuits polítics i econòmics de Viena és un fet. Els darrers dies bona part dels ministres socialistes del govern de gran coalició han deixat entendre que diumenge votaran Van der Bellen. També han estat explícits, fotografiant-se fins i tot amb el candidat verd, l’alcalde de Viena –a qui es considera l’autèntic home fort del SPO- Michael Häupl i alguns dirigents històrics, com Wolfgang Petritsch, qui va ser un dels principals col·laboradors del mític canceller socialista dels anys setanta, Bruno Kreisky.

En el costat democristià, els gestos a favor de Van der Bellen han estat molt més tímids. L’exdirigent del partit Josef Pröll i l’exministra Claudia Bandion-Ortner sí que han reclamat el vot per l’aspirant verd, un home de 72 anys que no és tampoc un model de carisma.

L'ultra es modera

Pel que fa als missatges de campanya, l’ultra Hofer ha suavitzat el seu discurs els darrers dies, fins al punt de parlar amb suavitat de la política d’acollida de refugiats. Hofer sap que ha d’atreure’s alguns vots moderats, de l’ala més conservadora de l’OVP, si vol assegurar la seva elecció. També s’ha referit amb cautela a la Unió Europea, malgrat que el seu partit, el FPO, és clarament euroescèptic. No vol fer res que inquieti amb excés els cercles econòmics vienesos.

En canvi, Van der Bellen intenta, amb un estil molt professoral, alertar dels riscos de posar la política austríaca en mans dels xenòfobs. El candidat ecologista ha recordat als seus compatriotes que és irreal imaginar una Àustria d’esquena a la UE i a les xarxes d’intercanvi internacionals. El veterà activista verd ha explicat que de cada dos llocs de treball, un depèn dels vincles comercials, el turisme i les relacions amb l’exterior. Ara caldrà veure si els missatges de la racionalitat fan prou forat en una societat que, acostumada a un benestar per damunt de la mitjana europea, ara amb un 10% d’atur, cerca enemics fàcils per afrontar el temor a un futur menys esplendorós.
Arxivat a