Nou canceller a Àustria per aturar els ultres en la segona volta

Els socialistes designen Christian Kern, exitós president de l’empresa nacional de ferrocarrils | El nou canceller haurà de conduir el "tren" de la política austríaca | El 22 de maig s'elegeix president entre Hofer, d’extrema dreta, i el verd Van der Bellen

El líder de l'FPÖ, celebrant la victòria a la primera volta de les eleccions austríaques
El líder de l'FPÖ, celebrant la victòria a la primera volta de les eleccions austríaques | FPÖ
Pep Martí
13 de maig del 2016
Actualitzat el 14 de maig a les 22:53h
Àustria avança cap a la dramàtica segona volta de les eleccions presidencials a celebrar el 22 de maig. S’hi enfronten el candidat de l’ultra Partit de la Llibertat (FPO), Norbert Hofer, i Van der Bellen, dels Verds. Els dies avancen enmig del desgast de la classe política i d’una crisi de govern. No està malament en un ambient caldejat i pràcticament sense enquestes. La dimissió del canceller Werner Faymann, del socialista SPO, que dirigia el govern en coalició amb els democristians (VPO), s’ha resolt amb la designació del també socialista Christian Kern com a cap de l’executiu.

El Partit Socialista vol salvar el govern i alhora fer tots els posibles per barrar el pas a Hofer, l’accés del qual a la presidència de la República desestabilitzaria l’executiu de gran coalició i seria un descrèdit pel mateix estat austríac. La imatge de l’excanceller Faymann estava degradada i, contra-rellotge, s’ha buscat un substitut que pugui pujar la moral de les forces democràtiques.

Qui és el nou canceller? Paco Bernal, ciutadà espanyol resident a Viena i observador agut de la política austríaca, en fa un ràpid perfil per a NacióDigital: “Ha reflotat l’OBB, l’empresa nacional de ferrocarrils, que dirigeix des del 2010 i que estava en una situació preocupant. I ha aconseguit que el projecte de l’estació central de Viena s’hagi culminat amb encert”. Bernal explica també que va contribuir a reduir l’impacte de la crisi de refugiats facilitant el trasllat dels immigrants sense reparar en despeses.

Kern remodelarà el govern. Disposarà de cert marge de maniobra perquè el seu partit no li pot posar moltes condicions. Un ministre que té tots els números per continuar és el de Defensa, Hans-Peter Doskozil, també socialista, un home que es va donar a conèixer amb una gestió prudent com a cap de policia de Burgerland, la regió que ha viscut més de prop la criis dels refugiats. Doskozil va evitar donar arguments a l’opinió xenòfoba i se’l va premiar amb la seva entrada al govern.

Christian Kern pot ser l’última carta a jugar per un Partit Socialista i un govern que es troben assetjats, amb el fantasma negre d’una extrema dreta que acarona la seva hora. Però no li serà fàcil al canceller sortir-se’n. Ha d’encarrilar una crisi profunda i aquest serà un tren molt més complicat de conduir que els cotxes de l’OBB.
Arxivat a