​Colau i Collboni tanquen un «preacord» de govern que es presenta aquest divendres

Collboni podria assumir la segona tinença i ser el responsable de Cultura | L'alcaldessa i el líder socialista presentaran la "proposta d'acord de govern d'esquerres per Barcelona" | Les bases de BComú i el PSC hauran de validar el preacord abans que es formalitzi

L'alcaldessa Ada Colau i Jaume Collboni en una imatge d'arxiu
L'alcaldessa Ada Colau i Jaume Collboni en una imatge d'arxiu | Ajuntament de Barcelona
Redacció
12 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:43h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder del PSC, Jaume Collboni, han tancat un "preacord" de govern que es presentarà aquest divendres. Tot i que encara no hi ha confirmació oficial dels detalls, tot apunta al fet que Collboni serà el segon tinent d'alcalde i responsable de Cultura. Abans de formalitzar-se, el preacord el votaran les bases de cada partit en els pròxims dies.

Colau i Collboni faran la presentació a les 10h d'aquest divendres a la seu del Col·legi de Periodistes, han informat BComú i el PSC amb respectius comunicats. Les dues formacions han denominat el preacord com a "proposta d'acord de govern d'esquerres per Barcelona", i recorden que després se sotmetrà a consulta de les respectives militàncies.

Els altres tres regidors socialistes —Daniel Mòdol, Carmen Andrés i Montserrat Ballarín- assumiran responsabilitats parcials en algunes àrees i tres districtes: Sant Andreu, Eixample i Sarrià-Sant Gervasi. La intenció de BComú és descarregar feina de les tinences d'alcaldia, i que a les àrees on s'integrin els socialistes es reparteixin responsabilitats amb els equips de Colau.

El preacord incorpora aspectes del Codi Ètic

Segons BComú, l'esperit de la proposta de pacte de govern és "mantenir l'essència programàtica i discursiva de Barcelona en Comú, així com incorporar alguns aspectes del Codi Ètic i garantir un treball conjunt en totes les àrees de l’Ajuntament". Entre els aspectes del Codi Ètic figura que si algun regidor és investigat (el que abans era imputat) ha de posar el càrrec a disposició i si és acusat, dimitir.

Els dos partits volen que les bases validin el preacord abans de formalitzar-lo. BComú celebrarà una votació entre el dimarts 17 i el dijous 19 de maig. Podrà votar el registre de la formació, que el formen unes 14.000 persones, i els resultats es faran públics el divendres 20 de maig. El PSC encara no ha concretat la fórmula ni la data, la qual podria ser també la setmana que ve.

La CUP diu que amb el PSC la "màfia" torna a l'Ajuntament

La regidora de la CUP Maria Rovira ha detallat que el pacte entre BComú i el PSC dificulta arribar a acords entre la seva formació i ERC amb BComú. Rovira ha recordat que Colau va dir "casta, responsable de casos de corrupció i desallotjaments i màfia" al PSC fa un any, i que amb l'acord BComú fa que la màfia torni per la porta del darrere al consistori, en paraules de la mateixa Rovira.

El líder municipal d'ERC, Alfred Bosch, ha retret a Colau els últims dies que el pacte suposa tornar al passat. Des de CiU, el seu portaveu, Joaquim Forn, ha avisat aquest dijous que el futur govern seria "molt feble i generaria desconfiança". Alberto Fernández Díaz (PP) ha criticat que a les negociacions s'ha parlat "només de 'poltronitis' i de repartiment de càrrecs" i no de la ciutat, i Carina Mejías (C's) espera que Collboni "afavoreixi consensos".
Arxivat a