Dilma Rousseff, davant del seu destí

El Senat vota l'"impeachment" de la presidenta del Brasil | Si la mesura tira endavant comença un període que pot durar fins als 180 dies en què la cambra obre un procés contra la cap de l'Estat

Dilma Rousseff, en un acte a Brasil
Dilma Rousseff, en un acte a Brasil | Flickr Dilma Rousseff
11 de maig del 2016
Actualitzat a les 22:33h
Aquesta nit, el Senat del Brasil vota l'impeachment de la presidenta Dilma Rousseff. Vuitanta-un senadors decidiran si inicien el procés contra la cap de l'Estat i líder del Partit dels Treballadors (PT), que porta quasi catorze anys al poder. La majoria opositora a la cambra alta deixa el destí de Rousseff en les pitjors mans: les dels seus enemics polítics.

El delicte de la presidenta? Haver recorregut a crèdits bancaris per equilibrar els pressupostos nacionals. Un recurs prohibit per la llei, però que en una classe política com la del Brasil només pot escandalitzar els cínics... La votació per engegar el procés d'impeachment requereix tan sols la majoria absoluta: 41 vots de 81, que tothom dóna per segurs. Així que acabi el recompte, el primer secretari de l'alta cambra, Vicentinho Alves, s'acostarà al palau presidencial, molt a prop, per comunicar a Rousseff el resultat.

És la fi de la presidenta?

No necessàriament. Si l'impeachment s'aprova, Rousseff s'ha d'apartar de la presidència, que passa al vicepresident de manera efectiva. S'obre un període que pot durar fins als 180 dies en què el Senat obre un procés contra la cap de l'Estat. Si el veredicte final fos d'innocència, Dilma podria tornar. Però amb el control de l'oposició al parlament, ningú considera que això sigui factible. Malgrat aquest convenciment, quan el senat hagi de votar finalment la destitució definitiva de Rousseff, s'exigeix majoria qualificada: dos terços de la cambra alta, 54 de 81 senadors. La crisi política brasilera amenaça d'allargar-se.

Qui substituirà (provisionalment) Dilma?

Qui ho té tot previst és el vicepresident del Brasil, Michel Temer. Temer és aquests dies un home amb molta pressa. Dirigent del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), centrista, Temer afronta les seves pròpies causes de corrupció. El PMDB té una tradició de malabarismes polítics, però també la seva èpica. Va ser la força que es va enfrontar a la dictadura militar dels anys seixanta i setanta.

Temer ha passat de ser un aliat a ser el principal beneficiari de la caiguda de Rousseff. Ja ho té tot enllestit pel moment en què assumirà la presidència. Els mitjans brasilers remenen els noms dels ministres del nou govern. Però al Brasil no es pot donar per fet res fins que es produeix. I els èxits d'avui són les caigudes de demà.

Què farà ara el PT?

L'expresident Lula ha estat el principal suport de Dilma aquestes setmanes. Després de deixar-se la pell per intentar aturar l'impeachment, l'expresident ja prepara la 'vendetta'. El PT ha escalfat motors per una estratègia d'oposició dura des del mateix instant en què Rousseff sigui apartada de la prefectura de l'Estat. Hi ha previst un govern a l'ombra que no deixarà