Eleccions incertes a la Universitat Autònoma de Barcelona

El vincle de l’equip de Marga Arboix amb elements espanyolistes polititza la campanya al rectorat | Fa quatre anys, la candidata va presentar-se amb Rafael Arenas, actual president de Societat Civil Catalana

11 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:03h
El 19 de maig tindran lloc les eleccions per renovar l’equip de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Conclou el mandat del rector Ferran Sancho i dues candidatures competeixen en un escenari incert. Antoni Méndez, catedràtic de Física Teòrica, i Margarita Arboix, catedràtica de Farmacologia, dues persones de trajectòria reconeguda a la UAB, lideren les opcions.

Les retallades que ha hagut de patir la universitat han desgastat els equips rectorals. Això dóna marge a les candidatures opositores. En el cas de la UAB, pot beneficiar la candidatura de Marga Arboix, que es presenta com a rupturista respecte de la gestió actual i titlla la de Méndez, de continuista i conservadora. Una afirmació que sectors de la comunitat universitària desmenteixen radicalment, subratllant l’aposta de l’equip d'aquest segon, a favor de la universitat pública i per equiparar el preu dels màsters al dels graus. 

Des de l’entorn de la candidatura de Méndez no es dubta a definir-la com a progressista i catalanista, i se subratlla la figura de Juan Jesús Donaire, actual vicerector del professorat, la gestió del qual és valorada molt positivament per sectors diferents de la UAB per l’ordre que ha posat en el professorat i la transparència en la gestió i el repartiment dels recursos. Una assignatura pendent a la UAB que s’ha fet efectiva. Però això ha suposat un desgast per Donaire, que s’ha guanyat crítics poderosos entre el professorat.  

Malgrat les retalladles, la universitat ha aconseguit en els darrers anys una bona posició en els rànquings de recerca. El més recent, el de la fundació CYD, situa la universitat amb set indicadors dels deu que avalua (publicacions, impacte, postdoctorats, etc.).

L’ombra de l’espanyolisme

Les eleccions al rectorat de la UAB no són polítiques però s’han polititzat pels posicionaments d’alguns dels candidats. En els àmbits més catalanistes de la UAB es manifesta preocupació pels lligams que manté la candidatura d’Arboix amb elements espanyolistes. Un dels candidats a vicerector és Francisco Morente, catedràtic d’Història Contemporània, col·laborador habitual del diari “El País” i crític furibund del procés sobiranista. 

Marga Arboix, que va ser militant del PSUC en la seva joventut, va ser sotsdirectora general de Medicaments Veterinaris del ministeri de Sanitat, durant el govern de José María Aznar. Aleshores, aquest nomenament va generar certa polèmica, ja que estava també vinculada a Seraf, uns laboratoris que assessoraven sobre registres de medicaments d’ús veterinari.

L’any 2012, Arboix ja va ser candidata al rectorat enfront l’actual rector, Ferran Sancho. En aquella elecció, el seu segon va ser Rafael Arenas , catedràtic de Dret Internacional conegut ja aleshores per les seves posicions anticatalanistes. Actualment, presideix Societat Civil Catalana.