La junta electoral de l'ANC admet que actua «obviant nombroses irregularitats»

La decisió d’acceptar les candidatures de Quim Torra i Jordi Calvís, 24 hores després de rebutjar-les, encrespa una part de l’entitat

Tensió a l'ANC pel procés electoral
Tensió a l'ANC pel procés electoral | ACN
10 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:31h
A mesura que s’escolen els dies cap al diumenge 14 de maig, quan s’han d’elegir els 77 membres del secretariat nacional de l’ANC, l’ambient intern a l’entitat no pot ser més enrarit. La junta electoral a l’Assemblea va acabar acceptant aquest dilluns a la nit, 24 hores després de rebutjar-les, les candidatures de Quim Torra i Jordi Calvís. Això ha generat controvèrsia, ja que Torra exerceix un càrrec com a director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i Calvís va ser membre de la candidatura de la CUP per Lleida en les eleccions del 27-S. Dues circumstàncies que, amb una interpretació estricta del reglament electoral, podria invalidar-los.  

Però el que ha deixat garratibat molta gent de l’ANC ha estat el comunicat que ha enviat la junta electoral a tots els candidats admesos. En el text s’assegura que: “Amb l’objectiu que el màxim de les candidatures pugui avançar i aquelles persones que per mèrits anteriors a la convocatòria de les eleccions puguin integrar i enriquir el secretariat nacional dels dos propers anys, hem obviat nombroses “irregularitats” que alguns socis i altres candidats han impugnat”.

Aquesta nota ha sobtat dins de l’ANC. Segons han explicat fonts de l’entitat a NacióDigital, “això és inaudit. No hi ha precedents d’una junta electoral que afirma que obvia irregularitats en funció dels mèrits personals d’uns candidats”. El comunicat de la junta assegura que “entenem que algunes normes són molt estrictes i la línia entre el complir-les i no tan fina que es pot traspassar sense voler” i demana també als candidats que s’abstinguin de “fer campanya de la vostra candidatura”. La nota de la junta electoral ha deixats corpresos molts candidats.

La junta electoral de l’ANC està formada per nou persones i la presideix Rosa Alentorn, vicepresidenta sortint de l’entitat, persona no alineada amb cap de les dues tendències en disputa. La resta de membres són membres del secretariat que ja no poden tornar-se a presentar. Fonts de l’entitat expliquen que alguns d’ells han adoptat posicions molt clares en les discussions que s’han produït en el secretariat els mesos darrers. En aquests moments, cap instància de l’Assemblea pot restar al marge de la pugna interna que s’hi viu.
 

Nota junta electoral ANC (pdf)