Més de 100 parapents sobrevolaran el Berguedà

La prova del Campionat d'Espanya es disputarà entre el 15 i el 21 de maig

Presentació de la Copa Federació Espanyola i Campionat Internacional Open Fai de Parapent al Berguedà
Presentació de la Copa Federació Espanyola i Campionat Internacional Open Fai de Parapent al Berguedà | Aida Morales
10 de maig del 2016
Actualitzat a les 14:31h
Més de 100 parapentistes, entre competidors i acompanyants, sobrevolaran el Berguedà del 15 al 21 de maig, en una de les tres proves del Campionat d'Espanya Copa Federació de Parapent que se celebra per primera vegada a la comarca. Una prova d'abast estatal que atraurà al Berguedà més de 300 persones, algunes d'elles d'arreu del món, ja que la prova també tindrà la catalogació de campionat internacional de la Federació Aèria Internacional. 

Així s'ha anunciat aquest dilluns en una roda de premsa a l'Ajuntament d'Avià, un dels municipis impulsors de la iniciativa i amb gran trajectòria parapentista, on també es realitzaran els avituallaments i els aterratges, concretament aquests darrers, en un camp del Càmping Serrat Roig.

"Al Berguedà, l'orografia és molt bona, i hem d'aprofitar tots els recursos que ofereix", ha declarat l'alcaldessa del poble, Patrocini Canal, tot indicant que, el seu objectiu, és que aquest esport agafi "volada" comarcal. Una activitat, ha continuat el gerent de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Eduard Barcons, que va en sintonia amb l'estratègia turística esportiva que s'està impulsant des de les administracions públiques, i que vol situar el Berguedà com un referent. 

Per a Barcons, el parapent és un "element a valoritzar" i, per això, ja s'ha creat una comissió amb 17 municipis de tota la comarca i un grup d'experts per treure el màxim suc a l'activitat. Entre d'altres, ha dit, es potenciarà la creació de punts d'enlairament i aterratge que, segons ha indicat, hauran de sumar sinergies públiques i privades.
 

Roda de premsa de presentació de la competició de parapent que hi haurà aquest mes de maig al Berguedà. Foto: Aida Morales.


De fet, aquest és un dels casos d'Avià, que està treballant des de fa mesos per aconseguir un espai adaptat públic. De moment, ha especificat l'alcaldessa, això s'està negociant amb propietaris i pagesos, tot i que ha dit que estan "bastant a prop" d'aconseguir-ho. 

Berguedà, zona "idònia" per volar

L'organitzador de la prova i responsable de la Federació, Miquel Lázaro, ha explicat que fa 11 anys que el Berguedà no acull una prova d'aquest nivell, tot i que és una zona "idònia" per volar. Això és així, ha especificat perquè es poden realitzar rutes d'anada i tornada sense impediment del vent, així com grans vols triangulars amb uns paisatges espectaculars. 

Durant la prova, hi haurà set dies aptes per a vol, tot i que dependrà de la meteorologia. Els pilots es traslladaran amb cotxe fins als Rasos de Peguera o la Figuerassa, i des d'allà realitzaran rutes que es fixaran en el moment al voltant de diversos pobles del Berguedà. No obstant això, les àrees es poden ampliar, amb tres grans rutes. La primera sobre el Baix Berguedà i la vall del Llobregat; la segona, sobrevolant el Cadí i el Pedraforca; i la tercera, arribant fins a la Cerdanya i a tocar l'estat francès. 

En conjunt, ha afirmat, el Berguedà és una zona de vol que permet dissenyar proves de dificultat variable i progressiva, adaptades a diversos tipus de pilots. L'aterratge serà a Avià, i després es realitzaran les classificacions. 

Impacte econòmic i turístic

L'Ajuntament d'Avià espera que aquesta competició tingui un pes econòmic significatiu en el municipi, però també en altres punts del Berguedà. No obstant això, Canal ha indicat que, fins que no s'hagi realitzat la prova, aquest no es podrà calcular, ja que es tracta de la primera vegada que es fa. 

El que sí que està clar, ha assegurat Lázaro, és que la competició continuarà ajudant el Berguedà a posar-se en el mapa del parapent. El fet que hi hagi competidors internacionals ho acabarà de donar a conèixer i, de fet, segons ha dit, ja hi ha parapentistes que venen expressament perquè volen sobrevolar aquesta zona de Catalunya, de la que tan bé s'ha parlat.
 

Cartell de la Copa Federació Espanyola de parapent. Foto: Aida Morales.