El procés electoral a l'ANC augmenta la tensió interna

Membres de l’entitat han demanat a la junta electoral que amonesti els crítics | L’article conjunt encapçalat per Torra i Baños i la intervenció d’aquest el divendres a TV3 són vistos com una infracció de la normativa electoral

07 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:11h

Una manifestació de l'ANC. Foto: Adrià Costa


L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) viu la tensió pròpia de tot procés electoral. Quan falta just una setmana per les eleccions dels membres del secretariat nacional, que se celebraran el 14 de maig, els jocs de força interns estan en el seu punt àlgid. Des del sector més proper a l’actual president, Jordi Sànchez, s’han vist amb irritació els darrers moviments del grup alternatiu.

L’article “Un país lliure per viure, viure lliures per un país”, signat per Quim Torra, Antonio Baños i una vintena de membres destacats de l’ANC, com el responsable de la comissió de mobilització, Josep Sabaté, o Liz Castro, responsable de relacions internacionals, va molestar profundament un sector de l’entitat. En l’article es feia una crida a esperonar la societat civil perquè lideri el procés sobiranista i eixamplar la majoria social per la independència. L’article no apareixia formalment com el manifest de cap candidatura, però ho semblava. El reglament electoral de l’Assemblea estableix (article 6.3) que “totes les candidatures seran uninominals” i “no s’admetran llistes tancades que s’hagin de votar en bloc ni noms d’equips o altres indicadors de grup”.

La intervenció d’Antonio Baños en la tertúlia matinal de TV3 de divendres, on va negar altre cop que fos candidat a presidir l’ANC, va escalfar encara més els ànims entre el segment més identificat amb l’actual president. “Va estar durant cinc minuts dient que no feia campanya interna, que és una manera de fer-la”, ha explicat una font de l’entitat a NacióDigital. Alguns ho han vist com un incompliment de les normes electorals. L’ANC va enviar a primera hora de divendres a tots els candidats una circular en què s’estableix la prohibició de fer intervencions mediàtiques de campanya. Segons ha pogut saber NacióDigital, diversos associats s’han adreçat a l’entitat per demanar que la junta electoral de l’ANC (formada per membres neutrals que no són candidats) intervingui i amonesti alguns dels candidats crítics.

Però no seria exacta la imatge d’una entitat polaritzada en dos blocs antagònics. Un soci de l’Assemblea, no alineat, ha explicat a NacióDigital que “l’ANC és una història d’èxit. Hi ha la percepció que aquests mesos el procés ha perdut tremp, i que potser també li ha passat a l’Assemblea. Però atribuir-ho en exclusiva a Jordi Sànchez seria agosarat. D’altra banda, caldria preguntar-nos si un canvi de president només a un any de la seva elecció transmet un senyal intel·ligent a la societat civil. Quim Torra, Baños i Sànchez són massa vàlids perquè no puguin treballar plegats”. Són matisos enmig de la tensió.