El Palau Moja es converteix en la «caixa de ressonància» del patrimoni català

La Generalitat i l’empresa Advanced Leisure Services transformen l’històric edifici de La Rambla | Una botiga museística, una zona gastronòmica i un punt d’informació ocuparan la planta baixa de la cantonada amb Portaferrissa

Imatge del nou Palau Moja
Imatge del nou Palau Moja | Govern
05 de maig del 2016
Actualitzat el 07 de maig a les 12:20h
És un dels punts més concorreguts de Barcelona i del país, per on cada any es calcula que hi passen 100 milions de visitants, i s’hi ha ubicat la instal·lació més completa per a la promoció del patrimoni català. La planta baixa de l’històric Palau Moja de La Rambla s’ha convertit en un espai multifuncional, format per una botiga amb intenció de museu pica-pica, un zona gastronòmica amb productes kilòmetre zero i un punt d’informació sobre patrimoni català. L’Agència de Patrimoni Cultural de la Generalitat, amb la col·laboració de l’empresa Advanced Leisure Services (ALS) i de Sàpiens, han tirat endavant l’equipament. La part privada n’ha assumit el finançament d'un milió dos-cents mil euros.

L’espai divulgatiu que s’ha presentat aquest dimecres vol ser una “caixa de ressonància del patrimoni català per un públic d’aquí i de fora”, tal com ha dit el director de l’Agència de Patrimoni Cultural Àlex Susanna. L’espai principal que ocupa dues terceres parts de la planta vol ser una zona de comercialització dels recursos patrimonials del país, amb un enfocament museístic. “Volem que qui hi vagi en surti aprenent alguna cosa més de Catalunya”, ha afirmat el president d'ALS, Ángel Díaz. Per aquest motiu, entre els productes que es venen hi ha col·locat vitrines amb peces (rèpliques o originals) cedides per onze museus catalans. 

L’experiència museística es complementa amb pantalles tàctils amb les quals es pot ampliar la informació que es dóna en parets i projeccions. Entre els elements exposats s’hi troba un capitell original de la Seu Vella de Lleida o uns lècits de ceràmica grecs originals del Museu de Badalona. En total, 11 etapes que repassen la història de Catalunya, de la prehistòria a la contemporaneïtat, amb 8 peces de museu. La col·laboració dels museus en aquest espai serà rotatòria, cada sis mesos s’exposaran peces de diferents institucions. 

Gastronomia i informació

Els altres serveis que acompanyen la botiga del Palau Moja que fa cantonada amb el carrer Portaferrissa són un restaurant i un punt d’informació centrat en  el patrimoni cultural. L’obertura oficial de l’espai de degustació es farà el dilluns que ve, tal com han assegurat els representants de l’organisme públic que també han remarcat que la cuina d’aquest establiment es fonamentarà en els productes de proximitat i ecològics. Aquest espai estarà obert al públic de dos quarts de deu del matí a les dotze de la nit.

El punt d’atenció als turistes nacionals i internacionals vol informar de les possibilitats que té el patrimoni català i convidarà a visitar la zona de la botiga perquè prenguin consciència de la història del país. De la mateixa manera, el restaurant també vol arrossegar els clients a visitar el patrimoni amb cartes o estovalles amb continguts culturals. Es preveu que passaran pels tres equipaments unes 600 persones al dia.