El CCCB celebra cinc anys de confessions en Primera Persona

Aquest divendres torna a Barcelona el festival on "és més important el relat apassionant que el nom dels protagonistes" | James Rhodes, Sergi Pàmies, John Cooper Clarke, Jordi Puntí, Juan Marsé, Jaume Sisa i Pau Riba, entre els noms destacats | Les entrades per la sessió de divendres ja s'han exhaurit

Cartell del Primera Persona 2016, amb els participants més destacats
Cartell del Primera Persona 2016, amb els participants més destacats | Primera Persona
05 de maig del 2016
Actualitzat el 07 de maig a les 12:20h
"La celebració dels cinc anys fa que ja no haguem d'explicar a cada roda de premsa què és el Primera Persona", deia, somrient, Kiko Amat en la presentació a premsa dels actes d'aquest cicle d'art i artistes singulars. Vicenç Villatoro, director del CCCB, ho reafirmava: "és un festival de passions, vocacions i voluntats". Cinc anys de vida que han fet del Primera Persona, que comença aquest divendres, una cita ineludible de l'agenda cultural barcelonina que manté els mateixos principis fundacionals: mostrar històries íntimes i personals –en forma de monòlegs, concerts, lectures i espectacles–, que han estat ideats en exclusiva per al festival, amb la font d'una matèria primera privilegiada.
 
En aquests cinc anys d'anècdotes, propostes i sorpreses, les línies mestres no només s'han corroborat, sinó que han crescut a mida que ha crescut també el públic, cada vegada més expectant, exigent i nombrós, tal com demostra que les entrades per les sessions de divendres ja faci dies que són exhaurides. Els pares de la criatura, Kiko Amat i Miqui Otero, explicaven les tres línies mestres d'aquest èxit. La primera, demanar propostes "úniques i poc habituals a grans firmes". La segona, "detectar noves veus amb molt a dir", amb un ull clínic fora de tot dubte. I la tercera, desenvolupar càpsules en les quals és més important "el relat apassionant que el nom dels protagonistes".
 
Aquest 2016, a més, el festival tindrà per primera vegada una versió reduïda a La Casa Encendida de Madrid, el mateix dissabte 7 de maig. El assistents gaudiran de la presència de Renata Adler i de James Rohdes –assistents a l'edició barcelonina d'enguany–, com també de la presència de l’escriptor Ben Brooks i els autors del recopilatori Megamix, "noms i propostes que marquen molt la identitat del nostre cicle", segons els programadors i ideòlegs.
 
Una programació de moments irrepetibles
 
La programació d'aquest 2016 tornarà a contenir alguns moments irrepetibles. Sergi Pàmies explicarà la seva relació "defectuosa" amb el Barça acompanyat de la revista Panenka, "qui millor podria fer-ho". Durant l'entrevista, entre el públic hi haurà gent disfressada "de jugadors amb cares familiars", expliquen Amat i Otero. Al seu torn la presència de Renata Adler compensa una greuge històric. "Es va fer molts enemics fent crítica, destapant coses". Això la va convertir en una de les cronistes més respectades i temudes del eu temps i, també, "una de les narradores més inusuals de la literatura del 70 i 80", afirmen.
 
Un dels reclams més poderosos de l'edició 2016 serà James Rhodes, un dels fenòmens literaris de l'any. "Explicarà l'amor a la música com a taula de salvament" i interactuarà amb el piano que haurà anat perseguint Zeina Abirached. L'actuació de Riba i Sisa servirà per evitar "que els segueixin confonent". Els programadors assegurem a més, que les reunions prèvies amb ells "han estat dignes d'una sitcom de Larry David, amb la part còsmica i galàctica. Faran una cosa inusual", asseguren.
 
Dr. John Cooper Clarke promet ser una de les presències més memorables. "Té un talent inusual, un personatge que és gairebé una caricatura d'ell mateix", afirmen els programadors. "El confonen amb Ron Wood dels Stones, i ell se'n riu. És pura poesia punk". Clarke recitarà i parlarà de la seva vida. Un dels narradors catalans més internacionals, Jordi Puntí, parlarà de la seva admiració per la figura de Xavier Cugat, "el primer català pop internacional", i el duet Juan Marsé & Carlos Zanón. "Una part de mitologia de cultura popular amb to íntim de la conversa".
 
El Guincho mostrarà les interioritats del seu disc més confessional, "el més Primera Persona", i farà una mena de conferència musicada on repassarà tota aquesta aventura. Stephen Merritt, els llibres de crònica periodística sobre narcotràfic, The June Brides –"grup que no sabem per què no va triomfar en el seu moment"– o Aries –"la meitat del dia fa xoriços i alimenta gallines, i l'altra meitat, discos amb melodies audaces i líriques i brutals"– seran altres dels noms destacats.
 
Arxivat a