Els Mossos desallotgen el Borsí, ocupat després de la manifestació de l'1 de maig

Un col·lectiu anticapitalista el volia destinar a l'acollida de refugiats | La Generalitat, propietària de l'edifici, va presentar denúncia per usurpació de la propietat | Colau defensa que el seu govern té una altra política davant les ocupacions

Desallotjament del Borsí per part dels Mossos
Desallotjament del Borsí per part dels Mossos | BTV
Redacció
03 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:20h


Els Mossos d'Esquadra han iniciat aquest matí el desallotjament de l'edifici de Borsí, al barri Gòtic de Barcelona. Un col·lectiu anticapitalista el va ocupar diumenge al vespre en acabar la manifestació alternativa de l'1 de Maig. Ahir mateix el Govern, propietària de la finca que havia servit com a seu de l'Escola Llotja, va presentar denúncia per usurpació de la propietat.

Els ocupants van penjar del Borsí una pancarta on s'hi llegia "Ciutat refugi? Hipocresia de merda". Van rebatejar l'edifici com a "A'Llotja" i el Mukhayyam, que en àrab significa "campament" i designa també "la lluita i la resistència en contra de l'ocupació de les refugiades dels pobles palestí, sahrauí, kurd i avui també sirià". Pretenien donar "una resposta autoorganitzada a les traves a la llibertat de moviment que provoquen les fronteres" i oferir al refugiat "un indret segur" en la seva ruta.

L'edifici, situat a la plaça de la Verònica, està protegit com a Bé Cultural d'Interès Local. Construït el 1881, va ser seu del Casino Mercantil, de la Borsa de Barcelona i de l'Escola de Belles Arts. Des dels anys 60 del segle passat fins al 2009 va acollir l'Escola Llotja de disseny i art, però es va haver de traslladar a causa del mal estat de l'immoble. Els últims anys llangueix sense que se'n concreti cap ús.
 

L'edifici del Borsí del Gòtic de Barcelona, ocupat per acollir-hi refugiats. Foto: Adrià Costa


L'alcaldessa, Ada Colau, ha remarcat que l'Ajuntament no ha impulsat el desallotjament, després que una vintena d'activistes hagi acudit a protestar a un acte en el qual ella participava, tot i que no han arribat a trobar-se. Colau ho ha dit a l'assemblea de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, on ha recordat que el seu govern defensa una altra política davant de les ocupacions, ja que considera que els immobles buits han de complir una funció social i opta per la mediació.

En un comunicat, el líder d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch, ha instat la Generalitat i el consistori a "acordar la cessió de l'edifici Borsí" de manera definitiva per reobrir-lo als veïns del districte de Ciutat Vella. "No pot ser que un Ajuntament amb superàvit no pugui posar a disposició dels veïns equipaments per a joves que no disposen d'espais i al mateix temps hi hagi espais buits", ha sostingut.
Arxivat a