Un laborista d'origen pakistanès, a les portes de l'alcaldia de Londres

Sadiq Khan, s'enfronta al conservador Zac Goldsmith, i es podria convertir en el primer alcalde musulmà | Les municipals a Anglaterra, un test pels líders conservador, Cameron, i laborista, Corbyn | Dijous hi ha també eleccions als parlaments d’Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord

Sadiq Khan, al centre, fent campanya
Sadiq Khan, al centre, fent campanya | Facebook Sadiq Khan
03 de maig del 2016
Actualitzat el 05 de maig a les 19:14h
Setmana electoral al Regne Unit. Aquest dijous, hi ha eleccions municipals a Anglaterra i es renoven els parlaments a Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord. L’elecció serà un test per al lideratge dels principals partits, bàsicament per al primer ministre conservador David Cameron i el líder laborista, Jeremy Corbyn. Cameron se la juga el 23 de juny, quan els britànics han de decidir si continuen a la Unió Europea o bé opten pel Brexit. Però mentrestant, una plaça forta es decidirà a Londres, on es viu un pols intens entre Zac Goldsmith, el candidat conservador, i el laborista Sadiq Khan.

Londres ha estat governat els darrers vuit anys (dos mandats) per Boris Johnson, un polític carismàtic, conservador, amb un punt demagògic, però que ha connectat bé amb aquesta ciutat cosmopolita. La imatge d’un Johnson travessant Londres amb bicicleta s’ha convertit en el logo d’aquest personatge empàtic que ha convertit la capital anglesa en la plataforma d’una ambició política que apunta a Downing Street.
 

Sadiq Khan, a la dreta. Foto: Facebook Sadiq Khan

El primer alcalde musulmà de Londres?

Ni Sadiq Khan ni el seu rival tory, Goldsmith, semblen compartir l’encant que ha fet cèlebres Johnson i, abans que ell, el laborista d’esquerres Ken Livingstone, sempre amb un peu fora del partit per les seves posicions heterodoxes. Sadiq Khan, diputat laborista d’origen pakistanès, podria ser el primer alcalde musulmà de Londres. Va ser membre dels darrers governs laboristes de Gordon Brown com a ministre de les Ciutats i de Transports. Dins del Partit Laborista se l’ha situat a prop de l’exlíder Ed Milliband, en una línia de centre esquerra, entre la posició de l’actual líder del partit, Jeremy Corbyn, que procedeix del sector més radical, i l’ala més centrista de Tony Blair. De fet, va haver de competir amb una "blairita", Tessa Jowell, per fer-se amb la candidatura del Labour a Londres.

Goldsmith, per la seva banda, és un tory que sap que juga en un terreny, Londres, que no sol ser molt amable amb els conservadors. No amaga la seva simpatía per la causa pel Brexit, el que el converteix en un aliat incòmode per Cameron, que necessita que guanyi però que sap que el “seu” candidat a la capital no és home de la seva corda. A Corbyn, per la seva banda, que encara ha de demostrar lideratge davant del seu partit, un triomf a Londres li donaria oxigen.
Arxivat a